Berlin otkupio 6.000 stanova da smanji pritisak na tržište

Tanjug

28. 09. 2019. u 23:33

Берлин откупио 6.000 станова да смањи притисак на тржиште

Berlin, Depositphotos

Grad Berlin otkupio je preko 6.000 stanova od fonda za nekretnine "Ado Propertis" iz Luksemburga, kako bi se smanjio pritisak na berlinskom tržištu stanova
Grad Berlin otkupio je preko 6.000 stanova od fonda za nekretnine "Ado Propertis" iz Luksemburga, kako bi se smanjio pritisak na berlinskom tržištu stanova.

Radi se o nekretninama izgrađenim na području tadašnjeg Zapadnog Berlina u posleratnom razdoblju, koje je ovaj fond kupio 2015. godine, a grad ih sada vraća u nameri da smanji pritisak na sve skupljem tržištu stanova.

"Kupovinom 6.000 stanova dovršavamo najveći projekat povratnog otkupa stanova u istoriji Berlina", rekla je senatorka Berlina zadužena za stanogradnju Katrin Lompšer i dodala da greške nastale prodajom državnih stanova ne mogu da isprave, ali da mogu da garantuju da stanarine neće rasti.

PROČITAJTE JOŠ - Berlin ograničava visinu kirije na 7,97 evra po kvadratu?

Cene nekretnina i stanarina u Berlinu su poslednjih godina doživele nagli rast, a stanje je posebno kritično u segmentu socijalnih stanova, preneo je B92.net.

Predstavnici desne, populističke Alternative za Nemacku (AfD) kritikovali su otkup stanova.

"To je bačen novac. Time nije izgrađen ni jedan novi stan. Potrebna nam je stanogradnja, a ne nacionalizacija", saopštio je AfD.

Depositphotos

Porast cena stanova najviše se oseća u Berlinu. Naime, 2011. godine, cena kvadratnog metra za stan od 60 kvadrata iznosila je 1.400 evra, a 2018. 4.000 evra, piše Jutarnji list.

Prema procenama nemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina, godišnje bi trebalo da se izgradi 350.000 do 400.000 novih stanova, ali je prošle godine izgrađeno tek oko 280.000.

Pritisak na tržište stanova, pogotovo u socijalnom sektoru, dodatno je pogoršala migracija izbeglica iz siromašnijih delova Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije