MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

NA jugozapadu Turske, ove godine je umrlo čak 88 ruskih turista, a lekari su uspeli da spasu živote oko 40 ljudi.

Pročitajte još: Stižu Rusi za Dan pobede

Taj uznemirujući i gotovo neverovatan podatak potvrdio je ruski ambasador u Ankari Aleksej Jerhov, a mediji u Moskvi o tome sve češće pišu, nastojeći da utvrde uzrok zabrinjavajućeg broja smrtnih slučajeva na odmoru u Turskoj.

Na pitanje kako se došlo do ove crne statistike, ambasador Aleksej Jerhov kaže da za to postoji više razloga, uz nespornu činjenicu da je rapidno porastao broj turista iz Rusije u Turskoj, pa je povećana i mogućnost nesreća.

Pročitajte još: Turska očekuje 50 miliona turista ove godine

Poslednji zvanični podatak iz 2018. godine govori da je ruskih turista u Turskoj bilo čak šest miliona.

Predsednik Komisije Ruskog saveza preduzetnika u turizmu Jurij Berzikin kaže da je glavni problem to što mnogi ruski turisti precenjuju stanje svog zdravlja.

- Kad je temperatura viša od 40 stepeni, ljudi koji imaju problema sa srcem morali bi da se pričuvaju, a nije malo onih koji ne vode brigu o sebi - objašnjava Jurij Berzikin.

Mnogo konkretniji je Sergej Markov, sekretar Rusko-turskog foruma.

- Jedan broj ruskih turista umire u Turskoj zbog svoje neumerenosti, zbog preterenog konzumiranja alkoholnih pića - kaže Markov. - Niko ih ne upozorava na to da je izuzetno opasno da se piju žestoka pića kada je veoma toplo vreme. Oni koji popiju na plus 45 stepeni nekoliko čašica votke i zatim skoče u hladnu vodu u bazenu mnogo rizikuju. Pri takvim temperaturama tokom dana ne bi smeo da se pije žestoki alkohol.

On dodaje da turisti iz Engleske i Nemačke takođe piju, ali ne žestoka, kratka pića, već uglavnom pivo.

- Razlika između Rusa na jednoj, i Nemaca i Engleza na drugoj strani je u tome što ovi prvi kada popiju vole da se junače, a to ih dovodi u opasnu situaciju - objašnjava Markov.

Interesantno je da među ruskim turistima ima i dosta trudnica, za koje visoke temperature takođe mogu da budu opasne.

Hoće li upozorenja ruskih medija i turističkih radnika uticati na to da se u Turskoj smanji broj Rusa koji umiru tokom letovanja, videće se vrlo brzo, već tokom naredne sezone.

VOZAČI I PEŠACI

Jedan broj ruskih turista strada u saobraćajnim nesrećama u Turskoj. Turistički radnici upozoravaju na to da turski vozači nisu pažljivi i ne poštuju pravila, i da, recimo, na pešačkim prelazima ne propuštaju pešake. Za one koji dolaze iz zemlje sa drugačijim navikama, to može da bude kobno.