Kijev: Čeprkanje tužioca Šokina koštalo ga položaja

B. VLAHOVIĆ

petak, 27. 09. 2019. u 10:17

Кијев: Чепркање тужиоца Шокина коштало га положаја
U Kijevu se oglasio jedan od učesnika "ukrajinskog skandala". Bivši tužilac Viktor Šokin želi da se vrati na funkciju i na sudu dokaže da ga je bivši predsednik Petar Porošenko nezakonito smenio

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

STENOGRAMI telefonskih razgovora američkog predsednika Trampa i novoizabranog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Kijevu će imati dramatičan epilog. Bivši tužilac Ukrajine Viktor Šokin koga je pohvalio predsednik Tramp u razgovoru sa Zelenskim želi da se vrati na funkciju i na sudu dokaže da ga je bivši predsednik Petar Porošenko nezakonito smenio.

Na sudu će se 3. oktobra susresti Šokin i Porošenko. Ako Šokin dokaže da je smenjen samo zato što je istraživao aferu u kojoj je bio upetljan Bajdenov sin, onda cela priča dobija širu dimenziju.

Iz objavljenih stenograma se vidi da je Šokin smenjen 29. marta 2016. godine zato što je "čeprkao" po biznisu Bajdenovog sina Hantera. A početkom 2018. potpredsednik SAD Džo Bajden je ispričao u Savetu za međunarodne odnose SAD da je prisilio Porošenka da smeni Viktora Šokina pod obrazloženjem da se slabo bori protiv korupcije.

Sa druge strane, Šokinov naslednik Jurij Lucenko je zaboravio na Bajdenovog sina i nije se bavio tim slučajem.


PROČITAJTE JOŠ: DA LI JE OVO KRUNSKI DOKAZ? Objavljen razgovor Trampa i Zelenskog (FOTO)

Tramp je bivšeg tužioca Šokina nazvao "dobrim čovekom", a one koji su bili protiv njega "lošim ljudima" uključujući i nekadašnju američku ambasadorku Meri Jovanović čiji je otac Srbin. Iz spomenutog stenograma se vidi da je Zelenski obećao Trampu da će u septembru početi istraga oko zloupotreba u kompaniji u kojoj je veliku platu dobijao Bajdenov sin. Zelenski je obećao da će se sresti u Kijevu sa Rudijem Džulijanijem, ličnim Trampovim advokatom. Ali do sada od toga nije bilo ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)