MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


UPRKOS moćnoj američkoj ekonomskoj i vojnoj blokadi Venecuele, vlasti te zemlje na čelu sa predsednikom Nikolasom Madurom uspevaju da pronalaze puteve da obezbede određene količine hrane i lekova za svoje stanovništvo. Čak i u tako teškoj situaciji Venecuela je uspela da poveća trgovinsku razmenu sa Rusijom za deset odsto.

Nikolas Maduro sa delegacijom svoje zemlje u sredu je bio u Kremlju gde je razgovarao sa predsednikom Vladimirom Putinom i predstavnicima vlade i ruskih ministarstava. Maduro nije skrivao zadovoljstvo što se ponovo našao u Kremlju.

- Dokazali smo da zajedno sa Rusijom možemo prevladati sve poteškoće. Nastavljamo saradnju u svim oblastima od energetike, do zdravstva i trgovine prehrambenim proizvodaima - kazao je Maduro.

Putin je ohrabrio Madura i kazao da mu je drago što nastavljaju lične kontakte.

- Kad se zna u pod kakvom je blokadom Venecuela naša saradnja bi se mogla nazvati i humanitarnom - kazao je Putin.

Ovoga puta Rusija šalje u Venecuelu poljoprivredne proizvode i lekove. Putin je dodao i da će Rusija u bližoj budućnosti dostaviti Venecueli milion i po doza vakcine protiv gripa.

Ruski lider je istakao da Rusija nastavlja da realizuje svoje objekte u Venecueli. Do sada je u ekonomiju te zemlje investirano četiri milijarde dolara.

Pročitajte još - PUTIN PORUČIO: Rusija podržava legitimnu vlast u Venecueli

Putin je istakao da se nastavljana i vojno-tehnička saradnja. Moskva ispunjava obaveze i opslužuje ranije kupljenu vojnu tehniku i dostavlja Venecueli rezervne delove, formira servisne centre. Nije ni malo slučajno što su za pregovoračkim stolom sedeli i zamenik predsednika vlade Jurij Borisov, zadužen za vojnoindustrijski kompleks, kao i direktor naftne kompanije Rosneft Igor Sečin.

- Što se tiče međunarodne političke arene, Rusija će i dalje podržavati legitimno rukovodstvo Venecuele - objasnio je Putin.

TRAMP SE HVALI


Američki predsednik Tramp se u Njujorku pohvalio da je uspeo da okupi na svoju stranu koaliciju od 55 zemalja koje su protiv režima Nikolasa Madura. A najveću agresivnst prema Maduru pokazuje Kolubija u kojoj SAD imaju sedam vojnih baza.