LEK-UBICA PRED FRANCUSKIM SUDOM: Stradalo više od dve hiljade ljudi

Goran ČVOROVIĆ

24. 09. 2019. u 12:49

ЛЕК-УБИЦА ПРЕД ФРАНЦУСКИМ СУДОМ: Страдало више од две хиљаде људи

Twitter@SaskyaCNN

Spor protiv odgovornih za proizvodnju leka "medijator" ali i ekscesa farmaceutske industrije u Francuskoj. Slučaj obuhvata ukupno 4.981 žrtvu, u njemu učestvuje čak 376 advokata
OD STALNOG DOPISNIKA - PARIZ

PRED Krivičnim sudom u Parizu u ponedeljak je započeo proces koji mnogi karakterišu kao suđenje veka. Na optuženičkoj klupi su se našli odgovorni za plasman leka "medijator" francuske laboratorije "Servije" koji je u smrt, prema nekim procenama, odveo čak više od dve hiljade ljudi.

Osnovna namena ovog leka je bila protiv dijabetesa, ali je redovno izdavan u svrhu smanjenja apetita i mršavljenja. Stradalo je mnogo ljudi, a optuženima se stavlja na teret to što su nastavili sa proizvodnjom i distribucijom leka, iako je bila utvrđena njegova štetnost.

Lek se prvi put pojavio na tržištu 1976. godine. Istraga, pokrenuta pre gotovo deset godina, pokazala je da je laboratorija od samog početka faktički znala da je lek štetan. Mnogi lekari su u međuvremenu ukazivali na to da je "medijator" opasan. U Španiji je povučen 2005. godine, a u Francuskoj tek 2009, i to posle višegodišnje borbe pneumologa iz Bresta Irene Frašon, koja je godinu dana kasnije objavila i knjigu pod naslovom "Medijator 150 mg: koliko mrtvih?". O njoj je pre tri godine snimljen i film.

PROČITAJTE JOŠ - Francuska: Preminuo muškarac na kojem je testiran lek

Utvrđeno je da je "medijator" izazivao pogubne kardivaskularne probleme. Procenjeno je da je, zbog posledica koje je izazvao ovaj lek, na bolničkom lečenju bilo između 3.100 i 4.200 ljudi, kao i da je izvršeno od 700 do 2.350 zamena srčanih zalizaka. Prema studiji koju je još 2010. godine izvršila služba francuskog zdravstvenog osiguranja, preminulo je najmanje 500 ljudi, ali kasnije sudske procene idu do 2.100 smrtnih slučajeva.

Proces koji je u ponedeljak započeo obuhvata ukupno 4.981 žrtvu, a u njemu učestvuje čak 376 advokata. Za njegov tok vlada veliko interesovanje. Glavna sala suda u ponedeljak je bila prepuna, a još u tri sale je bio obezbeđen direktan prenos.

Osnovač aboratorije "Servije",foto AP

U sudu su odvojili i posebnu prostoriju za oporavak posmatrača, jer su mnogi od njih pretrpeli direktne posledice konzumiranja ovog leka i nalaze se u teškom zdravstvenom stanju. Nekima je ovaj proces borba života, za njih i njihove porodice.Na optuženičkoj klupi se našlo jedanaest pravnih i dvanaest fizičkih lica. Biće organizovano ukupno 110 ročišta, a pretpostavlja se da će suđenje trajati od šest do sedam meseci.

Odgovaraće, za prevaru sa smrtnim posledicama, oni koji su proizvodili lek, ali i ceo niz onih koji su davali dozvole, u zamršenom i često isprepletanom nizu odgovornosti u okviru farmaceutske industrije, pa je ovo, na neki način, i suđenje sistemu koji je sve ovo dozvolio.


PROČITAJTE JOŠ - Kobno testiranje leka u francuskoj: Jedna osoba klinički mrtva, petoro u bolnici!

DIZEL SPREČIO TRAGEDIJU

U PARIZU je započeo još jedan sudski proces koji izaziva veliku medijsku pažnju. Reč je o osam osumnjičenih osoba, među kojima šest žena, koji su početkom septembra 2016. godine pokušali da izvedu teroristički napad u neposrednoj blizini Notr Dama. Automobil koji je ostavljen ispred prepunog restorana u samoj blizini crkve bio je napunjen bocama za gas uz koje je pronađen i opušak. Ipak, do detonacije nije došlo jer su atentatori boce polili dizelom koji je teško zapaljiv, a ne benzinom.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije