Ljubav zaustavila kosmonauta

B. VLAHOVIĆ

petak, 20. 09. 2019. u 19:15

Љубав зауставила космонаута

Jurij Malenčenko,foto EPA

Jurij Malenčenko (57) ne može da napreduje u Centru za pripremu kosmonauta zbog državljanstva njegove žene. Imali pravo kosmičko venčanje, jer je mladoženja rekao „da“ na međunarodnoj stanici, a nevesta u Hjustonu

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKI kosmonaut Jurij Malenčenko (57) zaustavljen je u napredovanju u hijerarhiji u Centru za pripremu kosmonauta zato što mu žena ima američko državljanstvo. On nije dobio zeleno svetlo od službe bezbednosti Roskosmosa jer bi na mestu prvog zamenika rukovodioca Centra za pripremu kosmonauta bio upoznat i sa državnim tajnama.

Taj poznati kosmonaut je dogurao do funkcije savetnika direktora spomenutog centra ali ne može dalje.

Jurij Ivanovič Malenčenko je rođen u Ukrajini, pukovnik je u penziji, heroj-kosmonaut koji je šest puta leteo u kosmos gde je ukupno proveo 827 dana. Izlazio je čak pet puta u otvoreni kosmos a jednom prilikom je van kosmičke letilice bio šest sati.

Malenčenko se oženio sa Jekaterinom Dmitrijevnom 2003. godine. Venčanje je bilo na daljinu, on je bio u kosmičkom brodu a ona u centru u Hjustonu. Njihov brak su mnogi smatrali prvim u kosmosu zato što je mladoženja bio na međunarodnoj kosmičkoj stanici.


PROČITAJTE JOŠ: Amerikanci vežbali kako da unište Kalinjingrad

Malenčenko se upoznao sa budućom ženom u Hjustonu gde je bio na pripremama za let u kosmos. Jekaterina je emigrirala u SAD kad joj je bilo samo četiri godine. Ona je od supruga mlađa oko 15 godina. Njena majka je radila u NASA kao specijalista za orbitalne programe, a otac je profesor na jednom od univerziteta u Teksasu.


Jurij Malenčenko i Jekaterina ,foto EPA

Svadbu su bili planirali u avgustu 2003. po povratku Jurija na zemlju. Ali su Jurij i njegov američki kolega Edvard Lu dobili komandu da ostanu u kosmosu do 28. oktobra 2003. godine.

Onda je Jurij odlučio da se ipak oženi tako što je rekao "da" iz kosmosa. U NASI su se složili sa odlukom mladenaca ali u Moskvi nisu. Tadašnji komandant avijacije general-pukovnik Vladimir Mihajlov rekao da se pukovnik-kosmonaut ne treba da se ponaša kao neka filmska zvezda. Ali je zato svadba u Hjustonu je bila glamurozna.

Foto EPA

Na dan svadbe 10. avgusta 2003. Jurij i Jekaterina su, gledajući se preko monitora, stavili sebi prstenje na ruke.Jurijev kum je bio američki kosmonaut Edvard Lu koji je na sintesajzeru odsvirao svadbeni marš. Jurij iz prvog braka ima sina Dmitrija a sa Jekaterinom je 2006 dobio ćerku Kamilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije