Trudoa razapeli zbog fotografije na kojoj je obojen u crno, a onda se pojavio i snimak (VIDEO / FOTO)

Tanjug

četvrtak, 19. 09. 2019. u 22:54

Трудоа разапели због фотографије на којој је обојен у црно, а онда се појавио и снимак (ВИДЕО / ФОТО)

Kanadski premijer Džastin Trudo,AP Photo

On je, pošto se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja "blekfejsa", što je termin za maskiranje belaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom uradio

Kanadski premijer Džastin Trudo našao se usred novog skandala pošto je objavljena fotografija na kojoj se maskirao u Aladina i obojio lice u crno, da bi nešto kasnije bilo objavljeno da se još u najmanje dva navrata maskirao u crnca.

Trudo je, pošto se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja "blekfejsa", što je termin za maskiranje belaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom uradio.

Radilo se, naime, o takmičenju talenata u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na takmičenju je pevao rege pesmu "Day-O", koju je popularisao afroamerički pevač i aktivista Hari Belafonte.

Pročitajte još - Kanadski premijer se ne seća da je pipkao mladu novinarku

Kanadski portal Global News potom je objavio snimak i trećeg slučaja Trudoovog maskiranja u "blekfejs". Radi se o snimku, navodno snimljenom devedesetih godina u srednjoj školi, a na njemu se Trudo krevelji u kameru, podižuci ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.

To znači da su u jedva 12 sati, otkad je Tajm objavio prvu fotografiju, otkrivena tri ovakva slučaja. U prvom slučaju, radilo se o zabavi održanoj 2001. na temu "1001 no" u srednjoj školi u Vankuveru u kojoj je Trudo predavao kao nastavnik. Fotografija je završila u školskom godišnjaku, gde ju je Tajm i otkrio.

AP foto

"Premijer je izrazio žaljenje i rekao da je ovo trenutak da nastavimo da radimo na razumevanju bola ljudi koji su mete rasizma", naveo je izvor iz Trudoove stranke, preneo je Rojters.

Kanadski premijer je takođe rekao da će nastaviti izbornu kampanju, kao i da nije bio svestan koliko je bola nanelo njegovo ponašanje i maskiranje.

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen s Trudoom, rekao je da je "to šminkanje delo otvorenog podsmeha i rasizma" i da je Trudo "neko s potpunim nedostatkom rasuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman da upravlja ovom zemljom".

Pročitajte još - Džastin Trudo - ličnost u žiži: Rađanje kanadske dinastije

Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet nedelja, a ovaj skandal bi mogao itekako naneti štetu Trudoovom progresivnom imidžu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

e

20.09.2019. 13:32

a jesu sad crnci gazde od planete ? ne smeh da ih uvredis ? ni muslimane ? nikoga ? sto to mene briga ? nisam premijer i ne volim crnje i sta mi mozete ? volim da budem rasista i to je moje pravo i niko ne moze da me natera da volim crnje, ne volih ih, prosto me ne zanimaju !!! i kad ce da prestane ovo mrcvarenje ? kad svima pukne film i na kraju svi pocnu da mrze crnje ? jel to hocete ???