Od stalnog dopisnika MOSKVA

VRAČ Aleksandar Gabišev koji je krenuo iz Jakutije pešice ka Moskvi sa namerom da ukloni Putina iz Kremlja u četvrtak je zadržala policija u Burjatiiji i odvezla ga na informativni razgovor. Poslednjih dana razni listovi širom Rusije su objavili priču o "šamanu" (vraču) Aleksandru Gabiševu koji je tvrdio da će "očistiti Kremlj i ukloniti lošeg predsednika Vladimira Putina".

Izjave tog 61-godišnjeg stanovnika Jakutije uveseljavale su ne samo novinare "žute štampe" već su o njegovim namerama saopštavale ruske dražavne agencije. Posebno su bili zanimljivi komentari građana koji su ga pitali kako to misli da ukloni Putina kad ne može da prođe ni obične policijske kontrole na putu.

Aleksandra Gabiševa su policajci zaustavili na 202 kilometru autoputa M-53 Bajkal odakle su ga prebacili u Jakutsk na informativni razgovor. On se inače nalazio na poternici u Jakutiji zbog krivičnih dela.

Interesantno je da su o šamanu (vraču) Aleksandru Gabiševu novinari pitali Putinovog portparola Dmitrija Peskova koji je kazao da ne zna ništa o tome da je neki vrač zadržan u Burjatiji.

- Mi u Kremlju ne možemo da budemo informisani o svim kriminalnim delima u Rusiji, Kremlj se time ne bavi - objasnio je Peskov.
Jedan od pratilaca vrača Aleksandra Gabiševa ispričao je lokalnim novinarima da su došla dva autobusa policajaca, oborila "šamana" na zemlju a zatim odvezli ka Ulan Udeu. Zajedno sa Gabiševom policija je uhapsila i dvojicu njegovih pristalica.

Aktivisti u Burjatiji su tražili od policije da oslobodi vrača i njegove istomišljenike smatrajući da nisu napravili nikakvo krivično delo.POKUŠAJI

LOKALNI šamani (vračevi) iz Jakutije i Burjatije su Gabiševa na njegovom putu ka Moskvi pokušali više puta da zaustave, ali nisu uspeli.