Njujork glavni finansijski centar, Londonu se drma pozicija

Tanjug

četvrtak, 19. 09. 2019. u 23:33

Њујорк главни финансијски центар, Лондону се дрма позиција

Depositphotos

Njujork je uvećao svoju prednost kao glavni finansijski centar u svetu, dok se London jedva zadržao na drugom mestu ispred Hong Konga

LONDON - Njujork je uvećao svoju prednost kao glavni finansijski centar u svetu, dok se London jedva zadržao na drugom mestu ispred Hong Konga, jer neizvesnost u pogedu Bregzita uzima sve veći danak kada je reč o britanskoj prestonici, pokazali su rezultati jednog istraživanja.


Njujork je povećao svoju prednost nad Londonom za 17 poena, dok su snažne performanse drugih gradova, naročito Pariza, ugrozile drugu poziciju Londona u okviru indeksa Globalni finansijski centri (GFCI) koji izračunava istraživačka grupacija Z/Yen.


Hong Kong je sada na samo dva poena iza Londona, u kojem je za finansijske stručnjake ključno pitanje da li će izlazak Britanije iz Evropske unije 31. oktobra omesti slobodno kretanje talenata, dodaje se u istraživanju.


U okviru indeksa GFCI rangirano je 114 finansijskih centara na osnovu analize procena stručnjaka iz finansijskog sektora i baze podataka, prenosi agencija Rojters.


PROČITAJTE JOŠ: Beč ostaje najbolji grad za život, Damask najgori"Ispitanici smatraju da će Njujork, Hong Kong i Singapur, imati značajne koristi od Bregzita. U Evropi, smatra se da će najveću korist imati Frankfurt, a prate ga Pariz, Luksemburg, Cirih i Dablin", navodi se u studiji.


PROČITAJTE JOŠ: Finansijska industrija se iz Britanije najviše seli u Dablin


"Singapur, Šangaj, Tokio, Peking, Dubai, Šenžen i Sidnej čine preostalih top deset finansijskih centara. Uspon Šenžena, Dubaija i Sidneja, istisnuo je Toronto, Cirih i Frankfurt iz prvih deset", dodaje se u istraživanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Niko

20.09.2019. 06:29

To je ubedljivo najlosiji grad na celom svetu, nema ama bas nists sto bi ljude zanimalo.. Odes u Rim woow.. Barselonu woow.. Grad bez duse.. Istorije.. Cak i Tirana ima istoriju..