Nafta smiruje ratne pretnje?

D. SAVIĆ

četvrtak, 19. 09. 2019. u 12:41

Нафта смирује ратне претње?

Foto EPA

Obnovljeno 50 odsto proizvodnje crnog zlata posle napada na Saudijske rafinerije; Moskva i Rijad za stabilizaciju cena nafte, koje su juče nastavile da padaju

SITUACIJA sa proizvodnjom nafte u Saudijskoj Arabiji se polako stabilizuje posle subotnjeg napada dronovima na postrojenja crnog zlata. To, međutim, nije praćeno i smirivanjem, zasad samo verbalnih, "ratnih truba".

Rijad veruje da iza napada stoji njegov glavni regionalni rival, Iran, i saudijski princ Mohamed bin Salman sad kaže da to predstavlja "pravi test svetske volje" da se suprotstavi suberzivnim aktima koji prete međunarodnoj stabilnosti. Potpredsednik Amerike, inače bliskog saveznika Saudijske Arabije, Majkl Pens ističe:

- SAD su spremne da preduzmu bilo koju vrstu akcije koja je potrebna kako bismo odbranili našu zemlju, vojne trupe i saveznike u zalivu. Možete računati na to - rekao je Pens.


PROČITAJTE JOŠ - Saudijci prikazali "nesporne dokaze" iranske agresije; Tramp naredio uvođenje novih sankcija Teheranu

Dodao je da Vašington proučava informacije, i da će predsednik Donald Tramp uskoro odlučiti o akciji. Istakao je da će napad na saveznike Amerikanaca i svetske isporuke nafte doživeti neuspeh.

Slične poruke, samo sa drugim predznakom, šalje i Iran, koji danima negira da stoji iza napada, već optužuje SAD i Saudijsku Arabiju da su počele rat u Jemenu, čiji su Huti sad preuzeli odgovornost za udare po saudijskim naftnim postrojenjima. Poruka Teherana je da bi svaki korak SAD izazvao reakciju Irana.

- Eventualni vojni napad neće biti "ograničen na njegov izvor" - stoji u zvaničnoj diplomatskoj noti Teherana upućenoj Vašingtonu.

Za to vreme, ministar energetike Saudijske Arabije izjavio je da je ta zemlja već obnovila 50 odsto proizvodnje nafte. Princ Abdulaziz bin Salman kaže da će do kraja meseca kapacitet proizvodnje biti podignut do 11 miliona barela na dan, umesto doskorašnjih 9,6 miliona barela dnevno.

- Gde možete da nađete kompaniju koja je prošla kroz tako razoran napad i da izađe iz toga kao feniks - pitanjem se pohvalio princ na konferenciji za novinare. Na sve ovo reagovale su i berze, pa je cena nafte na tržištu nastavila da pada.

Saudijski zvaničnici posle objave o povećanju proizvodnje nafte Foto AP

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji bi ove godine trebalo da poseti Saudijsku Arabiju, telefonom je razgovarao sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, na njegovu inicijativu. Izražena je obostrana posvećenost saradnji na stabilizaciji globalnih cena nafte.

Dok je Putin pozvao na temeljnu istragu napada, Francuska je odlučila da pošalje eksperte u Saudijsku Arabiju da pomognu u istrazi, dok je Nemačka produžila embargo na izvoz oružja Saudijskoj Arabiji za još šest meseci. Tokio je saopštio da nema informacije da je Iran umešan, da Japan ne može da učestvuje u bilo kakvoj vojnoj odmazdi zbog ustavnih ograničenja i da će tražiti diplomatsko rešenje.


UPOZORENjE AMERIKANCIMA

AMERIČKI Stejt department upozorio je građane SAD da budu izuzetno oprezni ukoliko putuju u Saudijsku Arabiju. Predstavnici Misije SAD u Saudijskoj Arabiji i njihove porodice nemaju dozvolu da koriste aerodrom u Abhi bez odobrenja šefa Misije, jer je on često meta napada dronovima i bespilotnim letelicama iz Jemena.


UMESTO VIZA, SANKCIJE SAD

IRANSKI predsednik Hasan Rohani (na slici) i ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif možda neće ići na zasedanje Generalne skupštine UN, jer im SAD nisu izdale vize. Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp je izjavio da će "znatno" pooštriti sankcije Iranu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije