Ključ kod Libermana

D. D. S.

19. 09. 2019. u 08:53

Кључ код Либермана

Benjamin Netanijahu i Beni Ganc Foto AP

Premijer Izraela nije uspeo da obezbedi većinu na izborima; Bivši ministar odbrane bitan za formiranje koalicije

NI drugi parlamentarni izbori u ovoj godini, što inače nije zabeleženo nikad u istoriji Izraela, izgleda nisu uspeli da razreše čvor, koji se sada izgleda još više zapetljao oko aktuelnog premijra Benjamina Netanijahua (69).

Premijer sa najdužim, 13 godina dugim, stažom u istoriji zemlje, Netanijahu nije ponovo uspeo da obezbedi parlamentarnu većinu sa saveznicima, verskim i nacionalističkim partijama. Time je otvoren put za koalicione pregovore koji mogu da zaprete njegovoj političkoj budućnosti, otvarajući put suđenju zbog optužbi za korupciju.

Prema izlaznim anketama, nijedan blok ne može samostalno da formira vladu. Netanijahuova stranka Likud bi mogla dobiti između 54 i 57 mandata, a centristički savez "Plave i bele partije" bivšeg načelnika generalštaba, generala, centraliste Benija Ganca (60), između 54 i 58.

Netanijahu nije proglasio pobedu, niti objavio poraz, već kaže da čeka zvanične rezultate, i da će raditi na uspostavljanju "jake cionističke vlade". A Ganc je izjavio da će raditi na vladi nacionalnog jedinstva, rekavši: "Ispunili smo svoju misiju."

Sada, međutim, nije presudno ko će dobiti više mandata, već ko će imati dovoljnu podršku za većinu, odnosno 61 mandat, u parlamentu (Knesetu). Arapske partije, koje nikada nisu ušle u vladu Izraela, mogle bi biti treće po snazi u parlamentu i tako postati poželjan koalicioni partner.

Avigdor Liberman,foto EPA

Ipak, kako sada stvari stoje, bivši ministar odbrane Izraela i lider ekstremno desničarske partije Izrael beitenu (Izrael naš dom), Avigdor Liberman, imaće ključnu poziciju u formiranju vladajuće koalicije. Bivši saradnik Netanijahua, koji mu je postao žestok rival i nije hteo da uđe u njegovu vladu zbog spora s ultraortodoksnim partijama za koje kaže da imaju previše uticaja, zalaže se za vladu nacionalnog jedinstva. Upravo to bi i mogao, procenjuje se, da bude izlaz iz izbornog ćorsokaka:

PROČITAJTE JOŠ - Izbori u Izraelu neizvesni, Netanjahu nema većinu

- Imamo samo jednu opciju - nacionalna, liberalna i široka vlada, koja bi obuhvatala Izrael beitenu, Likud i Plavo-bele - rekao je Liberman na stranačkom skupu u Jerusalimu.

Konačni rezultati izbora mogu da budu objavljeni i za više od nedelju dana, ali će parlament objavljivati delimične rezultate kako se odvija brojanje glasova.


AKO NE USPE, OPET IZBORI

PREDSEDNIK Izraela Ruven Rivlin bira kandidata za koga veruje da ima najviše šansi da osnuje stabilnu koaliciju. Kandidat za premijera imaće na raspolaganju šest nedelja da to postigne, a u slučaju da ne uspe, drugi kandidat ima na raspolaganju 28 dana da formira vladu. Ako ni on ne uspe, održaće se novi izbori.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije