MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


POŽAR koji je planuo u ponedeljak za vreme remontnih radova u Centru virusologije i biotehnologije "Vektor", u gradu naučnika Koljcovo, udaljenom dvadesetak kilometara od Novosibirska, uzbudio je ne samo lokalno stanovništavo u Sibiru nego i mnogo šire jer su agencije javile da je tamo u sovjetsko vreme bila laboratorija za pravljenje biološkog oružja pa je krenula priča o mogućoj "bakteriološkoj katastrofi".

Juče je potvrđeno da je požar je izbio na petom spratu, a ne u laboratorijama. Eksplodirala je boca za gas koja se koristi za zavarivanje cevi. Vatrogasci koji su stigli za samo četiri minuta u 13 vatrogasnih kola, dosta brzo su ugasili požar. Jedna osoba je povređena.

Juče su u Novosibirsku odgovorni izjavili da nema nikakve opasnosti da se neko zarazi.

U centru "Vektor" se čuvaju retki virusi među njima i uzorci ebole, HIV-a, antraksa, boginja... pa je to uticalo na brzo širenje straha. Sličan centar postoji još samo u Atlanti. Oni se bave kontrolom i preventivnom zaštitom od virusa.

Agencija Interfaks tvrdi da je izgorelo svega tridesetak kvadratnih metara. Do požara je došlo u sanitarnoj zoni. Zapadne agencije su proširile paniku jer su javile da je do eksplozije došlo u nekadašnjoj fabrici biološkog oružja.

PROČITAJTE JOŠ - Uhapšen muškarac koji je pretio da će razneti most (FOTO/VIDEO)

"Vektor" je jedan od većih istraživačkih centara u kome radi 1.614 zaposlenih od kojih su 139 doktori nauka i magistri. Strah da je eksplozija mogla da "pusti" neki od virusa je bio bezrazložan tvrde ruski eksperti. Svetska zadravstvena organizacija je dozvolila da se u tom centru čuvaju razni virusi zato što je bezbednost na vrlo visokom nivou.


VAKCINE

SPOMENUTI centar je prvi u Rusiji počeo da proizvodi testove za sidu kao i za hepatitis B. Napravili su i vakcinu protiv hepatitisa A. Centar u Koljcovu je proizveo i više imunoloških preparata.