U Rim samo dve sedmice nakon formiranja nove Vlade danas stiže francuski predsednik Emanuel Makron kao prvi lider zemalja EU sa namerom da unapredi odnose Italija i Francuske koji su bili teško kompromitovani tokom prethodne Vlade koalicije Liga i Pokret 5 zvezdica.

Makron naročito drži do današnjeg susreta kako sa predsednikom Republike Serđom Matarelom sa kojim ima veoma dobar odnos, sa kojim će razgovarati o bilateralnim temama i kojeg smatra „garantom“ francusko-italijanskih odnosa, tako i sa premijerom Đuzepeom Konteom u nameri da se odmah produbi saradnja sa novom izvršnom vlašću.

Na radnom stolu su teme bitne za Evropu, Francusku i posebno za Italiju, kao što je goruće pitanje imigranata. O politici imigracije Konte i Makron čini se da imaju isti stav, „jedno stabilno rešenje, predvidljivo i automatsko u raspodeli“, ali za prijem izbeglica koje zatraže azil, za ekonomsku migraciju „stiže se do pravog izazova u rešenju ubrzavanja procedure identifikacije i njihovog povratka u zemlju porekla“.


PROČITAJTE JOŠ: Brižit vuče konce

Italijanski premijer već je postavio nacrt predloga za diskusiju „Sporazum o distribuciji imigranata“ jer smo svedoci prave najezde sa libijske strane, prema ostrvu Lampeduza i ne samo ka toj obali. O tome će se detaljno razgovarati na Samitu na Malti zakazanom za 23. septembar, sa ministrima unutrašnjih poslova Francuske, Nemačke, Italije, Malte i Finske (u ulozi predsedavajućeg Saveta Evrope).

„Luke na smenu“, pretpostavke su za iskrcavanja i u drugim zemljama, a od institucija EU traži se da donesu odluku o sankcionisanju onih zemalja koje ostaju samo da gledaju, bez prihvatanja imigranata; dati im manje fondove ako ne prihvataju kvote u distribuciji za njih propisane.

Ostaje da se vidi šta će doneti današnji razgovori i ostaju li i dalje nejasnoće za budućnost Italije i navala imigranata kako velikim brodovima ONG tako i malim barkama tzv. „sablasti“, koje po noći iskrcaju i tridesetak imigranata na italijanske obale. Čekaju se dogovori na Malti i odluka EU, jer plan mora biti tako čvrsto realizovan da lica koja se iskrcaju bivaju momentalno raspoređena, nakon identifikacije u samim lukama gde se iskrcaju.

Ako se ne stigne do sporazuma o mehanizmu automatske distribucije imigranata zasnovanom na propisanim kvotama za svaku zemlju Italiji ostaje malo nade da će razrešiti problem prijema i smeštaja. A po jednom međunarodnom izveštaju objavljenom pre samo koji dan na čekanju je da krene sa libijskih obala preko Mediterana između 5 i 8 hiljada osoba.