Evropski parlament o Bregzitu: Moguće odlaganje izlaska, neosporne finansijske obaveze Londona

Beta-AP

18. 09. 2019. u 10:55

Европски парламент о Брегзиту: Могуће одлагање изласка, неоспорне финансијске обавезе Лондона

AP Photo

Evropski parlament je podržao predlog rezolucije o Bregzitu kojim se omogućava odlaganje izlaska, ali i naglašava da će i bez dogovora Britanci morati da poštuju svoje finansijske obaveze prema EU

Evropski parlament je danas podržao predlog rezolucije o Bregzitu kojim se omogućava odlaganje britanskog izlaska, ali i naglašava da će u slučaju izostanka dogovora Britanci i dalje morati da poštuju svoje finansijske obaveze prema Evropskoj uniji.

Evroparlamentarci su sa 544 glasova "za" i 126 glasova "protiv" podržali predlog rezolucije u kojoj stoji da je u interesu i Londona i Brisela da se Bregzit sprovede na uređen način, prenosi Hina.


PROČITAJTE JOŠ: Bregzit bez sporazuma, opcija koju EU ne bi želela

Parlament u predlogu podržava odlaganje izlaska, ali samo ako će se održati opšti izbori ili novi referendum, opozvati član 50. ili prihvatiti sporazum o povlačenju.

U slučaju izostanka dogovora ne može biti prelaznog perioda, niti će se moći postizati "mini sporazumi" kako bi se ublažile posledice izlaska bez sporazuma.

To će to biti moguće samo kad Ujedinjeno Kraljevstvo ispoštuje obaveze prema pravima građana, finansijsku odštetu razlaza i Sporazum iz 1998. godine koji je ukinuo tvrdu granicu između dve Irske. Financijska obaveza Britanaca prema EU-u i dalje će vredeti i u slučaju izlaska bez dogovora, upozorava se u predlogu rezolucije.

U njemu stoji i da će temeljne opcije Britanaca po pitanju takozvanog bekstopa, mehanizma za izbegavanje povratka tvrde granice na Irskom ostrvu, ostati iste, nevezano za to ko će voditi vladu u Londonu.

Parlament u meri naglašava i kako bekstop podržava većina stranaka u severnoirskom parlamentu, a da nedavne ankete pokazuju da to mišljenje deli i većina stanovnika tog dela Britanije, prenosi Hina.

U rezoluciji se ističe da uredan izlazak iz EU-a u potpunosti biti odgovornost britanske vlade te se poručuje kako se Brisel strogo protivi suspenziji britanskog parlamenta do 14. oktobra.

Predsednik Evropske komisije na odlasku Žan-Klod Junker je na raspravi uoči glasanja u Strazvuru otkrio kako se u ponedeljak, uz glavnog evropskog pregovarača za Bregzit Mišela Barnijera, sastao s britanskim premijerom Borisom Džonsonom i kako su imali "prijateljske, konstruktivne i pozitivne razgovore".

Junker smatra kako postoji stvaran rizik izlaska bez dogovora, no da je i dalje moguće postizanje sporazuma.


PROČITAJTE JOŠ: FARAŽ PREDVIĐA IZDAJU I HAOS: Džonson gubi u parlamentu, Bregzit se odlaže, ostaju dve opcije

"Komisija je spremna raditi dan i noć da bi se pronašli tehnički i politički dogovori", rekao je predsednik Evropske komisije.

Dodao je i kako je Džonsonu poručio da nije "emocionalno vezan" za bekstop, nego za ciljeve koje se žele postići tim mehanizmom, ali da britanska vlada još nije došla s alternativnim predlogom za pitanje irske granice.

"Dok se to ne dogodi ne mogu vam reći da ima napretka", zaključio je.

Finska ministarka za evropska pitanja Titi Tupurainen, predstavnica države koja trenutno predsedava Unijom, na raspravi je rekla kako je izlazak bez sporazuma "najverovatniji scenario", što su aplauzom pratili britanski zastupnici stranke Bregzit.

Predsednik Evropske narodne stranke Manfred Veber kazao je kako je Bregzit "glup" i kako je samo pokazao stanovnicima EU-a prednosti tog saveza.

"Pobornici Bregzita tvrdili su da će donji dom britanskog parlamenta preuzeti kontrolu, a sad su ga suspendirali." Najdžel Faraž, jedan od najistaknutijih zagovornika Bregzita, kazao je da se čini da će se najverovatnije postići sporazum o bekstopu na evropskom samitu 17. oktobra, ali da je sporazum koji je s Briselom postigla bivša premijerka Tereza Mej loš za Britance.

"Ostaćemo zatočeni pod evropskim pravilima", kazao je Faraž i dodao kako se EU boji britanskog izlaska iz carinske unije jer strahuje da će njegova drzava nakon toga postati bogatija.

Predstavnik liberala Gaj Ferhofšstat kazao je kako je dobro da stranka Bregzit i Najdžel Faraž mogu da prave toliko buke tokom rasprave, jer to više ne mogu činiti u svom parlamentu.

"Usput, tamo nisu ni izabrani", dodao je Ferhofšstat .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije