TERORISTIMA 746 GODINA ROBIJE: Potvrđene osuđujuće presude Kumanovskoj grupi

Tanjug

utorak, 17. 09. 2019. u 21:21

ТЕРОРИСТИМА 746 ГОДИНА РОБИЈЕ: Потврђене осуђујуће пресуде Кумановској групи

Foto EPA

Apelacioni sud u Skoplju danas je potvrdio presudu Osnovnog suda članovima Kumanovske grupe za terorizam i terorističko organizovanje u slučaju kumanovskog Divog Naselja 2015. godine
Apelacioni sud u Skoplju danas je potvrdio presudu Osnovnog suda članovima Kumanovske grupe za terorizam i terorističko organizovanje u slučaju kumanovskog Divog Naselja 2015. godine.

Pripadnici ove grupe, njih 37, od kojih su većina kosovski Albanci, osuđeni su 2. novembra 2017. na ukupno 746 godina zatvora.

Sedam članova grupe osuđeno je na doživotni zatvor, 13 na 40 godina zatvora, a šest na 20 godina zatvora. Ostali optuženi osudeni su na 18 i manje godina.

PROČITAJTE JOŠ - Skoplje: Nova bezbednosna agencija zamenila UBK

Odluku je doneo sudsko veće sa dva glasa da se slučaj vrati na ponovno suđenje i tri glasa protiv, prenele su Vesti.mk.

PROČITAJTE JOŠ - Robija za 33 pripadnika OVK(FOTO/VIDEO)

U sukobima u Kumanovu 9. i 10. maja 2015. godine poginulo je osam pripadnika bezbednosnih snaga, a oko 40 je bilo povređeno. Kako navodi prištinska Koha, poginulo je i 10 pripadnika te grupe.

List podseća da su članovi grupe tokom dugog suđenja odbacili optužbe o terorizmu, ističući da su u Kumanovo otišli da upozore makedonske vlasti na to, kako su rekli, "što Albanaci nisu ostvarili prava" predviđena Ohridskim sporazumom.

Doskorašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj zatražio je da se pripadnici Kumanovske grupe izruče Kosovu na izdržavanje zatvorske kazne, navodi Koha i dodaje da odbrana ima pravo da Vrhovnom sudu podnese žalbu na odluku Apelacionog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)