Grčke škole uklanjaju podatke o veri i nacionalnosti

Tanjug

sreda, 18. 09. 2019. u 00:30

Грчке школе уклањају податке о вери и националности

Ilustracija

Grčko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je dogovoreno da se iz školskih evidencija i potvrda uklone sve reference vezane za versku pripadnost i nacionalnost dece

Grčko ministarstvo obrazovanja saopštilo je danas da je dogovoreno da se iz školskih evidencija i potvrda uklone sve reference vezane za versku pripadnost i nacionalnost dece.

Današnje saopštenje u skladu je sa odlukom nezavisnog državnog organa za zaštitu privatnosti koji je odgovorio na žalbu ateista i aktivista za ljudska prava, preneo je AP.

Državni organ je utvrdio da je nezakonito da školske vlasti na internom portalu Ministarstva obrazovanja navode versku pripadnost i nacionalnost učenika na potvrdi o završetku škole, kao i na deklaracijama koje roditelji koji nisu pravoslavni Grci moraju da potpišu da bi njihova deca bila izuzeta iz inače obaveznih časova veronauke.

PROČITAJTE JOŠ - Grčka donela nove odluke o migrantima

Ministarka obrazovanja Niki Kerameos izjavila je da vlasti sada preduzimaju odgovarajuće radnje kako bi ispoštovale odluku. Grčke škole, rekla je ona, trebalo bi da budu "slobodne i neisključujuće".

Grčka je ukinula navođenje verske pripadnosti na ličnim kartama 2000. godine, uprkos snažnom protivljenju moćne grčke Pravoslavne crkve.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Vozd

18.09.2019. 04:30

To je kojak koji vode germanski narodi , ako i to urade sledeće generacije , deca te dece , više neće ići u crkve i zbari ko su i šta su .

TO JE PO ZAKONU EU

18.09.2019. 07:32

Tim zakonom EU je nastavila da eliminise pravoslavlje, koje joj je veliki trn u oku.

Рашо

18.09.2019. 10:12

"... одлука независног државног органа... "! Ако је државни како је независан? Ужасна ствар, зашто брисати те пидатке. Ако некоме сметају нека тражи да му то не пише, а ко жели нека пише. То је исправно, већина то жели, где је демократија?

realist.

18.09.2019. 10:31

Grci su u pravu u kojoj drzavi Zivis tako treba i dase vlada, ako ne pokupi prnje i magla u svoju zemlju.