Ruska korporacija „Roskosmos“ i Kineska nacionalna svemirska administracija potpisale su sporazum o saradnji u oblasti formiranja zajedničkog centra podataka za istraživanje Meseca i dalekog svemira nakon 24. redovnog sastanka šefova vlada Ruske Federacije i Kine.

Pored toga, „Roskosmos“ i Kineska nacionalna svemirska administracija sklopili su sporazum o saradnji u okviru koordinacije ruske misije sa orbitalnim svemirskim brodom „Luna Resurs 1“ i kineske misije istraživanja polarne regije Meseca „Čange 7“.

Takođe je saopšteno da su „Rosatom“ i Agencija za nuklearnu energiju Kine potpisali sporazum o procedurama za pristup kineskih stručnjaka teritorijama ruskih organizacija, na kojima se odvijaju radovi povezani sa realizacijom sporazuma između vlada Rusije i Kine o izgradnji demonstracionog reaktora sa brzim neutronima na teritoriji Kine.

Roskosmos“ i Ruska akademija nauka trenutno razvijaju koncept programa za istraživanje i proučavanje Meseca u periodu do 2040. godine. Planirano je da koncept bude formiran do kraja jeseni 2019. godine.

Rusija trenutno planira da lansira tri svemirske misije na Mesec, od kojih su „Luna 25“ i „Luna 27“ predviđene za sletanje, dok je „Luna 26“ orbitalna misija.

Takođe se navodi da bi prvi Rus trebalo da se iskrca na Mesec 2030. godine.sputniknews.com