Rusija postavlja nove sisteme S-400 na Arktiku

Beta

16. 09. 2019. u 13:15

Русија поставља нове системе С-400 на Арктику

Depositphotos

Sistemi S-400 raspoređeni su na tom arhipelagu koji se nalazi između Barencovog i Karskog mora i zamenjuju starije siteme S-300, saopštila je ruska Severna flota
Rusija je najavila danas da raspoređuje savremene sisteme protivvazdušne odbrane S-400 na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku, strateškom regionu gde Moskva jača svoje prisustvo poslednjih godina.

Sistemi S-400 raspoređeni su na tom arhipelagu koji se nalazi između Barencovog i Karskog mora i zamenjuju starije siteme S-300, saopštila je ruska Severna flota, prenose ruske agencije.

Pročitajte još: Turskoj isporučen drugi deo ruskog sistema S-400

"Prelaz na nove sisteme S-400 znatno povećava zonu kontrole ruske vojske nad vazdušnim prostorom u Akrtiku", navela je Severna flota.

Rusija godinama jača vojnu infrastrukturu u Arktiku gde ima više modernih baza, i novih aerodroma, prenosi Frans pres.

Savremene rakete S-400 već su raspoređene u Arktiku u regionima Murmansk i Arhangelsk, kao i u republici Saha, prenose ruski mediji.

Pročitajte još: AMERIČKI MEDIJI: Otkivaju koje rusko oružje je bez premca u moru

Pored velikih rezervi energenata Arktik je interesantan za Rusiju zbog prolaza Sever-Istok. Rusija se nada da će u buduće moći da eksploatiše taj prolaz kao veliki komercijalni put koji vezuje Evropu i Aziju. Taj pomorski put je postao upotrebljiviji zbog klimatskog zagrevanja i topljenja leda i očekuje se da će imati sve veću ulogu u trgovinskoj razmeni.

Krajem avgusta Rusija je lansirala prvu ploveću nuklearnu centralu na svetu Akademik Lomonosov, koja treba da olakša ekonomski razvoj Arktika i napaja naftne platforme u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bonaparta

16.09.2019. 13:28

Poenta te priče je da je Arktik ogroman nosač aviona i to besplatan, a mnogo ubojitiji i operativniji od bilo kog nosača aviona. Drugo na pragu su Amerike i Kanade. Od momenta ispaljenja rakete sa Arktika do momenta udara je ispod 10 minuta a kaubojima treba minimum 18 min da uoce raketu izvrše proveru i daju signal za odbranu.