Problem broj jedan za zemlje zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija. Upravo zbog činjenice da ona u svojim rukama drži gotovo celokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca, EU u ovom trenutku nije u mogućnosti da razmišlja o proširenju, odnosno primanju novih članica sa Balkana, kaže Džon Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog Instituta za evropske i američke studije u Atini.

"Prema mom mišljenju, albanski organizovani kriminal predstavlja veću bezbednosnu pretnju za zapadni Balkan nego islamski ekstremisti. Kada se radi o ekstremistima, protiv njih možete efikasnije da se borite jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih pasoša i trgovine ljudima. Albanski organizovani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje", poručuje za Kosovo Online profesor Nomikos.

PROČITAJTE JOŠ - NAJOZLOGLAŠENIJI PRIPADNIK ISIS-A SE VRATIO NA KOSOVO: Moj sin će postati izvrstan bombaš-samoubica

On ističe da islamski ekstremisti na Kosovu, u Severnoj Makedoniji i Albaniji imaju jaka uporišta, ali da je, na primer, u Severnoj Makedoniji glavni problem korupcija.

"Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih. Trenutno imamo mikrokolumbiju unutar zapadnog Balkana i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima velike probleme poput Bregzita, teško da bi u ovom trenutku mogla da preživi i albanski organizovani kriminal", govori Nomikos.

PROČITAJTE JOŠ - RACIJA NA 40 LOKACIJA: Policija prekinula lanac krijumčara oružja i droge, zaplenjeno 1,65 tona kokaina, uhapšeno više od 30 osoba

Upitan da prokomentariše izjavu Gregori Koplija, direktora Instituta za strateške studije u Vašingtonu, koji je podržao ideju profesora Darka Trifunovića da, u slučaju razgraničenja između Srbije i Kosova, Srbiji pripadne Skadar, Nomikos odgovara:

PROČITAJTE JOŠ - Na KiM prave terorističke baze ISIS-a za ugrožavanje Srba

"Albanska mafija kontroliše trgovinu narkoticima, raspolaže ogromnim novcem i može da finansira mnoge druge nelegalne organizacije na Balkanu. Organizovani kriminal u Albaniji postaje faktor nestabilnosti u regionu i baš iz tog razloga praktično je nemoguće da EU integriše zemlje zapadnog Balkana. Ukoliko bi Srbija kontrolisala deo oko Skadra, to bi umnogome pomoglo borbi protiv organizovanog kriminala, jer iz te oblasti ide veliki deo nelegalnih operacija.

Foto InstagramPROČITAJTE JOŠ - RACIJA PROTIV ALBANSKE MAFIJE: U akciji Evropola uhapšeno 64 lica

On tvrdi da je Srbija veoma bitan faktor u borbi protiv organizovanog kriminala i radikalizacije.

"Srpska policija je veoma profesionalna. Srbiju bih uporedio sa Izraelom, koji je veoma dinamična sila i, poput vaše zemlje, nije član NATO i EU, a okružen je ne toliko prijateljskim zemljama, kao i Srbija. Ono što povezuje Srbiju i Izrael jeste borba protiv organizovanog kriminala i terorizma.