U Bugarskoj otkrivrena mreža šverca ljudskih organa

Beta-AFP

petak, 13. 09. 2019. u 19:33

У Бугарској откриврена мрежа шверца људских органа

Depositphotos

Tri muškarca i jedna žena optuženi su za regrutovanje donora organa koji su potom stupale u kontakt sa pacijentima kojima je potrebno presađivanje bubrega
Bugarske vlasti otkrile su kriminalnu mrežu i podigle optužnice protiv četiri člana te mreže zbog regutovanja siromašnih osoba koje su za novac davale svoje bubrege za pacijente kojima je potrebna transplantacija, saopštilo je danas tužilaštvo.


Tri muškarca i jedna žena optuženi su za regrutovanje donora organa koji su potom stupale u kontakt sa pacijentima kojima je potrebno presađivanje bubrega, izjavio je tužilac Dimitar Petrov.


Transplantacije su se radile u jednoj bolnici u Turskoj zahvaljujući falsfikovanim dokumentima prema kojima su donor i pacijent u srodstvu.


Tužilac je rekao da je najmanje pet pacijenata na taj način dobilo bubreg za transplantaciju od februara 2019. godine. Na spisku čekanja su bila još dva pacijenta i tri potencijalna donora.


Pacijenti su plaćali između 50.000 i 100.000 evra za transplantaciju.


Pročitajte još: INSPEKCIJA UTVRDILA: Četiri prištinske bolnice ilegalno trgovale ljudskim organima


Donori, pretežno nezaposleni, siromašni i u dugovima, dobijali su od 5.000 do 7.000 evra posle hirurške intervencije.


Ukupno 22 transplantacije bubrega urađene su ove godine u Bugarskoj, dok je na spisku čekanja za presađivanje upisano 1.028 pacijenata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

буки

13.09.2019. 20:33

Или су Бугари полудели, па преко хлеба траже погачу, или је та ЕУ чији су члан, некоме мајка а некоме маћеха. Пре ће бити ово друго, само да наивнима не да лажну наду, како ћемо се евентуалним уласком спасити од сиромаштва.