Astronauti se spremaju za svemir u pećinama Slovenije

Tanjug

petak, 13. 09. 2019. u 17:30

Астронаути се спремају за свемир у пећинама Словеније

Free Images Pixabay

Astronauti iz pet svemirskih agencija ovih dana obučavaju se u pećinama Slovenije za svemirske misije u sklopu programa CAVES Evropske svemirske agencije (ESA)

Astronauti iz pet svemirskih agencija ovih dana obučavaju se u pećinama Slovenije za svemirske misije u sklopu programa CAVES Evropske svemirske agencije (ESA).

Obuka u pećinama izlaže šest izabranih astronauta okruženjima i situacijama vrlo sličnim svemirskim letovima, kako bi im pomogli da prenesu učenje iz svoje pećinske ekspedicije u svemir.

Astronauti istražuju podzemne sisteme, izvode naučne eksperimente duboko pod zemljom i planiraju i dokumentuju svoje aktivnosti, prenosi slovenačka agencija STA.

PROČITAJTE JOŠ - ZEMLjI PRETI „BOG HAOSA“: Asteroid stiže u narednih 10 godina, a nemamo odbranu

Prema ESA, obuka astronauta koji dolaze iz te agencije, ruskog Roskomosa, kanadskih i japanskih svemirskih agencija i NASA (dva astronauta) počela je u sredu.

Oni će 20. septembra započeti svoj šestodnevni boravak u Lepoj Jami, pećini na području Kočevja na jugu, gde će istraživati podzemne vodene tokove.

PROČITAJTE JOŠ - Lukićev projekat "Nano satelit" finansiraće Vlada i kabinet predsednika Republike Srpske

Pećina vodi u lavirint prolaza, koje će astronauti morati sami da istraže, jer će njihova komunikacija sa timom na površini biti vrlo ograničena.


Free Images Pixabay

Zvaničnica ESA koja je osmislila program, Loredana Besone, veruje da je takva simulacija najbliže moguće okruženje koje se na Zemlji može naći "ekološkim, psihološkim i logističkim ograničenjima svemirske misije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)