Al Zavahri pozvao muslimane da napadnu ciljeve na Zapadu

Tanjug

12. 09. 2019. u 10:21

Ал Завахри позвао муслимане да нападну циљеве на Западу

Foto AP Photo/Al-Qaida via SITE via APTN

Lider terorističke mreže Al Kaida Ajman al Zavahri pozvao je mislimane da napadnu ciljeve u SAD, Evropi, Izraelu i Rusiji, u govoru povodom 18 godina od terorističkog napada na SAD 11. septembra

Lider terorističke mreže Al Kaida Ajman al Zavahri pozvao je mislimane da napadnu ciljeve u SAD, Evropi, Izraelu i Rusiji, u govoru povodom 18 godina od terorističkog napada na SAD 11. septembra.

U video snimku koji je objavila ova militantna grupa, Al Zavahri (68) je kritikovao i "povratnike" iz džihada, obraćajući se onima koji su u zatvoru promenili pogled na napad 11. septembra smatrajući ga sada neprihvatljivim zbog stradanja civila.

"Ako želite da se džihad fokusira samo na vojne mete, američka vojska je prisutna širom sveta, od istoka do zapada. Vaše države su pune američkih baza, i svim tim nevernicima i korupcijom koju šire", rekao je u snimku Al Zavahri, preneo je AP.

PROČITAJTE JOŠ - SAD POTVRDILE: Sin Bin Ladena je mrtav

U koordiniranim otmicama aviona Al Kaide 11. septembra 2001. godine poginulo je gotovo 3.000 ljudi, kada su avioni udarili u Svetski trgovinski centar i Pentagon, dok se jedan srušio u Pensilvaniji.

Govor Al Zavahrija je trajao 33 minuta i 28 sekundi, ali nema preciznih saznanja kada je snimljen.

PROČITAJTE JOŠ - ALAH JE VELIKI: Ovo je transkript razgovora iz aviona otetog 11. septembra (FOTO+VIDEO)

Al Zavahri je Egipćanin koji je postao je vođa Al Kaide posle ubistva Osame bin Ladena 2011. godine.

Pretpostavlja se da se skriva negde u pograničnim regionu izmedu Avganistana i Pakistana, a prema izveštaju UN, on je u lošem zdravstvenom stanju, iako se ne navode nikakvi detalji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)