BRITANSKI GENERAL: Postoji pretnja od nove rusko-britanske „Velike igre“

NovostiOnline

11. 09. 2019. u 13:01

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ: Постоји претња од нове руско-британске „Велике игре“

Foto Tanjug / AP

Šef ujedinjene komande oružanih snaga Velike Britanije Patrik Sanders upozorio je da bi Rusija mogla da obnovi takozvanu „Veliku igru“, te da bi stoga britanskoj Vladi bilo potrebno da pokrene novi način koordinacije svih resursa
Šef ujedinjene komande oružanih snaga Velike Britanije Patrik Sanders upozorio je da bi Rusija mogla da obnovi takozvanu „Veliku igru“, te da bi stoga britanskoj Vladi bilo potrebno da pokrene novi način koordinacije svih resursa — vojnih, institucionalnih i civilnih.

Sanders je rekao da povratak ka strateškom rivalstvu velikih država danas označava da se rat vodi paralelno na bojnom polju, ali i u sajber-prostoru.

On je podsetio na reakciju britanskih vlasti na trovanje Skripaljevih u Solsberiju prošle godine, koja je bila „neverovatno efikasna“, što i predstavlja dobar primer kako različite institucije Vlade mogu da se ujedine da bi rešile krizu.

Sanders je naveo i da je potrebno formirati nacionalni organ na stalnoj osnovi, koji bi momentalno reagovao na sve slične situacije, budući da zemlje poput Rusije i Kine prete da se „Velika igra“ ponovo pokrene u novoj formi, i to „na steroidima“.

General je upozorio i da se Britanija svakodnevno nalazi u opasnosti od napada u sajber-prostoru od neprijateljski nastrojenih zemalja i ekstremista.

Podsetimo — „Velika igra“ je bio naziv za strateško rivalstvo između Britanskog i Ruskog carstva, i to zbog dominacije nad Centralnom Azijom. Za klasični period „Velike igre“ smatra se da je trajao približno od Rusko-persijskog sporazuma iz 1813. godine do Anglo-ruske konvencije 1907. godine.


sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Анти Антифа

11.09.2019. 20:35

Енглези себи дају на значују иако су и рангу једне Белгије или Хрватске