RUSIJA RAZVILA NAJBRŽI HELIKOPTER: Leti 600 kilometara na čas

NovostiOnline

sreda, 11. 09. 2019. u 10:23

РУСИЈА РАЗВИЛА НАЈБРЖИ ХЕЛИКОПТЕР: Лети 600 километара на час

Foto: printskrin Facebook/Scramblemagazine

Rusija je razvila tehnologiju zahvaljujući kojoj će borbeni helikopteri moći da lete brzinom i do 600 kilometara na sat, što je mnogo brže od američkih pandana
Rusija je razvila tehnologiju zahvaljujući kojoj će borbeni helikopteri moći da lete brzinom i do 600 kilometara na sat, što je mnogo brže od američkih pandana.

Kompanija „Kamov“, koja je deo holdinga „Helikopteri Rusije“, već je patentirala tu tehnologiju, a vest je obelodanio glavni konstruktor preduzeća Sergej Mihejev tokom nedavno održanog Međunarodnog avijaciono-kosmičkog salona „MAKS 2019“ u Žukovskom, nedaleko od Moskve.

Prema njegovim rečima, perspektivni pandani koje proizvode američke kompanije „Boing“ i „Sikorski“ još nisu dostigli takve pokazatelje — američki helikopteri koji su u razvoju leteće brzinom od 480 do 550 kilometara na sat.

Budući da kompanija „Kamov“ ima sve kompetencije za stvaranje takvih vrsta letelica, ruski vojni eksperti kažu da se njihovim izjavama može verovati. Oni objašnjavaju da mnoge kompanije već duže vreme rade na stvaranju brzih helikoptera i da će u perspektivi helikopteri koji razvijaju velike brzine pomoći i u borbi protiv neprijateljskih lovaca-bombardera.

Vojni ekspert i zaslužni vojni pilot Rusije, general-major Vladimir Popov, međutim, smatra da se takav projekat može pojaviti tek za deset godina.

„Proračuni pokazuju da danas možete da postignete tako velike brzine zahvaljujući energetskim mogućnostima motora, aerodinamici rotora i konstrukciji samog helikoptera. Tu se koristi mnogo novih tehnologija. Mi možemo da kažemo da smo ispred cele planete i zaista je to tako. Za postizanje brzine od 600 kilometara na sat za helikopter, bez sumnje, potrebni su poseban pristup i napredna tehnologija. Međutim, mislim da niko neće imati takav projekat još deset godina“, smatra Popov.

Ekspert je istovremeno istakao i veliki potencijal ruske avijacione industrije.

„Takve izložbe poput ’MAKS 2019‘ daju nam razlog da slobodno možemo da kažemo da naša avijaciono-kosmička industrija i vazduhoplovna industrija i naši konstruktori, tehnolozi i proizvođači imaju veliki potencijal i sjajne mogućnosti. U stvari, mi smo među tri najbolja proizvođača aviona u svetu“, istakao je Popov.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

normalan

11.09.2019. 17:44

Nije stvar u brzini već u tehnolgiji sve ovisi kakva je tehnologija ugrađena u helikopter bez obzira koliko brzo leti on je poprilično laka meta

Лав

11.09.2019. 18:14

Треба заслужити тако нешто,не ложите се и застарели С300 за нас још нема цену.А врло је једноставно..