GODIŠNjICA NAPADA NA BLIZNAKINjE I PENTAGON: SAD obeležavaju 18 godina od terorističkog napada

Tanjug

sreda, 11. 09. 2019. u 09:33

ГОДИШЊИЦА НАПАДА НА БЛИЗНАКИЊЕ И ПЕНТАГОН: САД обележавају 18 година од терористичког напада

Foto Arhiva VN

U SAD se danas obeležava 18 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u Njujorku i Vašingtonu, kada je poginulo skoro 3.000 osoba
U SAD se danas obeležava 18 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u Njujorku i Vašingtonu, kada je poginulo skoro 3.000 osoba.

Napadi su se dogodili kada su teroristi oteli četiri aviona od kojih su dva udarila u kule bliznakinje - Svetski trgovinski centar na Menhetnu, jedan u Pentagon, dok se četvrti srušio u ruralnom delu Pensilvanije, jer su putnici pružili otpor otmičarima.

To je bio najubitačniji napad ikad počinjen u SAD, a odgovornost za njega preuzela je Al kaida, čiji je lider Osama bin Laden ubijen 10 godina kasnije u Pakistanu.

U SAD 11. septembar će se obeležiti komemoracijom kojoj će prisustvovati američki predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens.

PROČITAJTE JOŠ - SAD: Godinama nakon 11. septembra, rak ubija preživele

Ovaj datum obeležava se u trenutku kada su propali pregovori sa talibanima, a uoči obeležavanja ovog datuma, SAD su odlučile da uvedu sankcije velikom broju grupa koje smatraju terorističkim i njihovim pristalicama, među kojim su palestinska grupa Hamas i iranska Revolucionarna garda.

"Na udaru sankcija je 15 lidera, osoba i entiteta povezanih sa grupama kao što su Hamas, Al Kaida, Islamska država i iranska Revolucionarna garda", izjavio je američki ministar finansija Stivena Mnučina.

Inače, zabeležen je porast oboljevanja od raka kod preživelih, što se povezuje sa toksičnim oblakom koji je nedeljama lebdeo nad južnim delom Menhetna.

Prve žrtve bili su vatrogasci i volonteri koji su raščišćavali ruševine kula bliznakinja, a na osnivu studije u jednom naučnom časopisu 2011. godine, upravo je kod tih osoba povećan rizik od oboljenja od karcinoma.

PROČITAJTE JOŠ - Početak suđenja za 11. septembar početkom 2021. godine

Zabeleženo je skoro 4.000 obolelih od raka, s time da su najčešći rak prostate, dojke ili kože.

SAD UVODE SANKCIJE TERORISTIMA

Sjedinjene Američke Države saopštile su, uoči obeležavanja 18. godišnjice napada 11. septembra, da uvode sankcije velikom broju grupa koje smatraju terorističkim i njihovim pristalicama, među kojim su palestinska grupa Hamas i iranska Revolucionarna garda.

"Na udaru sankcija je 15 lidera, osoba i entiteta povezanih sa grupama kao što su Hamas, Al Kaida, Islamska država i iranska Revolucionarna garda", navodi se u saopštenju američkog ministra finansija Stivena Mnučina, prenosi Rojters.

Mnučin je istakao da Trampov dopunjeni izvršni nalog za borbu protiv terorizma pojačava ovlašćenja SAD kada su meta sankcija finansije terorističkih grupa i njihovih lidera.

Sankcije podrazumevaju da će imovina onih na koje se odnose u SAD biti blokirana, a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje sa tim osobama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

micko

11.09.2019. 09:41

a kada ce poceti obelezavanje rusenja one trece kule ? niko "ne zna" kako je bas ona srusena,ali mnogi su poginuli. Sta je sa onima koji su umrli od raka ,ali bukvalno ogromna vecina spasioca vatrogasaca policajaca itd? nekikazu da je ogranicena nuklerna eksplozija srusila zgrade ? to se uklapa sa kancerom.

rajko

11.09.2019. 12:04

@Zoran - ha ha ha , bravo ,komentar za Oskara, Pulicera , Nobela Venecijanskog Lava i Kanske Zlatne palme !!!

SRECAN VAM PRAZNIK ZLOTVORI

11.09.2019. 10:55

Goreo je i RTS, goreli su MUP i Generalstab, bukvalno gorela je Srbija od najvecih terorista 20-tog veka.

Mike Kifla

11.09.2019. 11:12

Pre tri dana američki i saudijski avioni bombardovali nekakav sabirni centar u Jemenu. ..Više od 200 mrtvih.

DRagi Autore:

11.09.2019. 18:01

...pre 18 godina "taj Osama" je bio na ivici života i na aparatima zbog dialize.čudi me da se i pole tolikog vremena i pored tolikog svežeg saznjana i dalje štaumpa odnosno pre-opisuje oficielna prva verzija ovog događaja... u ostalom tek od tada su pokrenuta ratišta sa strane amerike na istoku... interes sad je danas veoma lako uvideti od tadani na dalje...stop fašizmu 21 veka odnosno kapitalizmu.stop podržavanje poput bojkota proizvoda svim tim "dobrim demokratskim silama"