Prognoze analitičara: Džonson podnosi ostavku?

D. SAVIĆ

utorak, 10. 09. 2019. u 21:34

Прогнозе аналитичара: Џонсон подноси оставку?

Boris Džonson / Foto Tanjug-AP

Malkolm Bar, vodeći ekonomista za Britaniju kuće „Džej Pi Morgan“, upozorava klijente da je od opcija sa kojima se suočava Džonson najizvesnija ona da će britanski premijer - podneti ostavku!

BANKARSKI gigant, krupan izvoznik kapitala i jedan od svetskih centara moći, „Džej Pi Morgan“ u utorak je, porukom svojim klijentima, ujedno dao i procenu budućnosti britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je upravo raspustio parlament, tvrdeći da ne namerava da podnese ostavku, već da London "razvede" od Brisela do 31. oktobra. No, Malkolm Bar, vodeći ekonomista za Britaniju kuće „Džej Pi Morgan“, upozorava klijente da je od opcija sa kojima se suočava Džonson najizvesnija ona da će britanski premijer - podneti ostavku!

Bar ocenjuje da su preostale, ali manje verovatne, mogućnosti da premijer predstavi poslanicima prihvatljiv sporazum sa EU, ili da povuče obećanje da će do 31. oktobra izvesti zemlju iz Unije. Džonson ponavlja da će Ostrvo napustiti EU do kraja oktobra.


PROČITAJTE JOŠ: Kraljica odobrila zakon kojim se sprečava Bregzit bez sporazuma

U međuvremenu, britanska vlada je, prvi put posle 70 godina, u utorak i formalno suspendovala Parlament tokom narednih pet nedelja, ceremonijom u Domu lordova. Ceremoniju je, međutim, pratila ne samo napetost zbog blokade "bregzita", već i ogromno nezadovoljstvo poslanika.

Predsedavajući Donjeg doma Džon Berkau izrazio je nezadovoljstvo rekavši kako mnogi smatraju da je suspenzija "akt prevare izvršne vlasti". Grupa poslanika iz redova opozicionih laburista izrazila je protest uzvikujući: "Sram vas bilo", dok su držali papire s natpisom "Ućutkani".

PROČITAJTE JOŠ: Džonson šalje poslanike kući

"RAZVOD" 31. OKTOBRA Prema zakonu, Britanija iz EU izlazi 31. oktobra, bez obzira na to da li je sporazum o "razvodu" usaglašen s Briselom ili ne. Međutim, novi zakon, koji je potvrdila i kraljica, primorava Džonsona da zatraži odlaganje "bregzita" do 31. januara sledeće godine, sem ako izlazak, sa sporazumom ili bez njega, ne potvrde poslanici do 19. oktobra.

Poslanici će se vratiti u Parlament 14. oktobra, nešto više od dve nedelje pre roka za "bregzit", dok opozicija nastavlja da optužuje Džonsona da pokušava da zaustavi zakonodavce da prouče njegov plan za "bregzit". Pre raspuštanja je britanski parlament na sednici koja se odužila i posle ponoći, zadao poslednji u nizu udaraca Džonsonu, pošto je samo 239 poslanika, od ukupno 650, u Donjem domu glasalo za njegov ponovljeni predlog da se izbori organizuju 15. oktobra.

Džonson je želeo da se izbori održe pre Samita EU 17. oktobra, i pre roka kada bi Britanija trebalo da napusti evropski blok. Posle neuspeha Džonson nije odustao:

- Idem na taj ključni Samit 17. oktobra i bez obzira na to na koliko načina ovaj parlament namerava da mi veže ruke, nastojaću da postignem sporazum u nacionalnom interesu. Ova vlada više neće odlagati "bregzit"! - poručio je Džonson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije