Švajcarska pogranična policija tajno je sprovela nadziranje i praćenje osoba na teritoriji Austrije.


U okviru akcije "Knobli", prema pisanju dnevnika "Blik", švajcarski policajci su četiri dana, u civilu, u austrijskoj pokrajini Forarlberg "špijunirali" svoje građane.


Razlog za akciju, s kojom nisu bile upoznate austrijske vlasti, jeste taj što se u Forarlbergu nalazi više radnji u kojima se potpuno legalno prodaje seme kanoplja, kao i oprema za uzgoj kanabisa.


U Švajcarskoj je uvoz određenih proizvoda od konoplja zabranjen.

PROČITAJTE JOŠ: Nestala jedina policijska mačka Austrije


Švajcarski policajci su špijunirali mušterije iz Švajcarske u radnjama u Austriji, upisivali registracije automobila i prosleđivali ih u sistem, kako bi kasnije praćeni automobili bili zaustavljani na granici.


Austrija ništa nije znala o akciji švajcarske policije, a ne bi je ni odobrila, jer švajcarski kupci u pomenutim radnjama ne krše zakon.


Čitava akcija, koja je bila pod velom tajne, isplivala je u javnost pošto je jedan policajac na granici zaustavljen sa semenom konoplja u prtljažniku.


Policajac se žalio na delovanje svojih pograničnih kolega i trenutno se u Švajcarskoj razmatraju disciplinske mere protiv pograničnih "špijuna".