Finska: Preko 90 posto firmi daje fleksibilno radno vreme

Tanjug

08. 09. 2019. u 23:33

Финска: Преко 90 посто фирми даје флексибилно радно време

Depositphotos

Kako bi povećali efikasnost i podstakli kreativnost zaposlenih, sve više menadžera, posebno u području informacijske tehnologije i komunikacija, omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad van kancelarije
Kako bi povećali efikasnost i podstakli kreativnost zaposlenih, sve više menadžera, posebno u području informacijske tehnologije i komunikacija, omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad van kancelarije.


Najdalje u tome otišla je Finska u kojoj se, za razliku od mnogih zemalja, fleksibilno radno vreme doživljava kao pravo, a ne kao povlastica radnika.


Istraživanje globalne firme Grant Tornton sprovedeno među 39 zemalja pokazuje da 92 posto firmi u toj zemlji zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, a na drugom mestu je Švedska sa 85 posto firmi. S druge strane, najrigidniju radnu etiku ima Japan sa 18 odsto i Grčka u kojoj samo 26 procenata kompanija ima fleksibilno radno vreme.


Od 2011. godine, kad su postali poznati ti podaci, intenzivirane su i rasprave o koristima fleksibilnog radnog vremena širom sveta. Prema podacima koje navodi BBC, danas ga koriste mnoge velike globalne kompanije, kao što su Virgin, PnjC i Didžons Carphone, a prilagodljiv radni ritam omogućuju i nacionalna radna zakonodavstva, od Finske do Australije i Velike Britanije.


Pročitajte još: Traže izmenu zakona: Skratiti radno vreme u Srbiji sa 8 sati na 6 sati


Još 1996. godine Finska je uvela zakon koji većini zaposlenih omogućuju da na posao mogu doći tri sata ranije i otići tri sata kasnije, prenosi Jutarnji list.


Depositphotos


Ta mala zemlja s oko 5,5 miliona stanovnika, poznata po svom IT sektoru, sada ide i korak dalje: od 2020. godine vecina stalno zaposlenih imace pravo odlučiti gde i kada će raditi najmanje pola radnog vremena. Zaposleni će i dalje morati raditi 40 sati nedeljno, ali pritom mogu raditi iz vikendice ili iz omiljenog kafića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Niko

09.09.2019. 10:56

Neka neko objasni meni bez skole... Kako da radim na proizvodnoj traci u frikomu( gde pakujem sladoled) iz kafica??????