Klimatski aktivisti zauzeli crveni tepih na Mostri (FOTO)

Tanjug

07. 09. 2019. u 16:48

Климатски активисти заузели црвени тепих на Мостри (ФОТО)

AP Photo

Nekoliko stotina demonstranata preuzelo je danas crveni tepih na Venecijanskom filmskom festivalu, zahtevajući da se preduzme akcija u borbi protiv klimatskih promena i da se zabrani ulazak kruzerima u taj grad
Nekoliko stotina demonstranata preuzelo je danas crveni tepih na Venecijanskom filmskomfestivalu, zahtevajući da se preduzme akcija u borbi protiv klimatskih promena i da se zabrani ulazak kruzerima u taj grad.


Oko 300 demonstranata u belim zaštitnim odelima selo je na crveni tepih na kojem su se proteklih dana slikale holivudske zvezde kao što su Bred Pit, Skarlet johanson i Joakin Feniks.

Okruženi policijom, oni su uzvikivali slogane i nosili transparente sa natpisima: "Naša kuća gori" i "Ne kruzerima", prenosi Rojters.

Pročitajte još: Svetske zvezde i zvezdice obasjale Lido

"Želimo da se obrati pažnja na krizu u vezi sa klimatskim promenama, jer mislimo da je to najvažnija stvar na svetu u ovom trenutku", rekla je Kjara Burati, članica venecijanskog Komiteta protiv kruzera.

Festival koji se održava na ostrvu Lido svečano se zatvara večeras, a Burati je najavila da će demonstranti protestovati i na drugim mestima tokom dana.Demonstranti, među kojima su pripadnici italijanskih i inostranih grupa, učestvuju u petodnevnom venecijanskom Klimatskom kampu.

Venecija i njena laguna nalaze se na listi UNESKOVE svetske baštine, a različite grupe već dugo zahtevaju da se kruzerima zabrani pristup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije