RUSKI BOMBARDERI GURALI SE U VAZDUHU: Akrobatski sudar suhoja

B. VLAHOVIĆ

07. 09. 2019. u 01:17

РУСКИ БОМБАРДЕРИ ГУРАЛИ СЕ У ВАЗДУХУ: Акробатски судар сухоја

Foto MO.RF

Dva ruska lovca SU-34 sudarila su se na nebu nedaleko od Lipecka. Letilice oštećene, piloti živi

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

DVA ruska lovca bombardera SU-34 sudarila su se na nebu nedaleko od Lipecka gde se nalazi Državni centar za obuku pilota i ispitivanje aviona. Incident se dogodio za vreme pilotskog treninga, jer u jednom trenutku je jedan od pilota "izgubio vizuelni kontakt".

Avion koji je prvi leteo nameravao je da se okrene, pa je krilom zakačio kabinu drugog aviona koji je sa njim leteo u paru. U želji da se udalji od svog para avion je još jednom zakačio avion kolege. Zbog tog sudara u vazduhu dva SU-34 su bila ozbiljno oštećena, ali su piloti uspeli da ih prizemlje. Piloti nisu nastradali.

Oba pilota su imala veliku sreću, jer su u motor jednog avioa dospeli komadići odvaljeni od letilice, pa se mogao zapaliti. Jednom avionu su oštećena kabina, trup aviona i motor, a drugom je povređeno krilo i kompleks radioelektronske borbe.

Avioni SU-34 pripadaju Državnom centru za pripremu avionskog personala ministarstva odbrane RF. Suhoj-34 je taktički višenamenski lovac bombarder generacije 4 plus-plus. Serijski se proizvodi u fabrici "Valerija Čkalova" u Novosibirsku. Prototip SU-34 je prvi put poleteo u aprilu 1990. Ratno vazduhoplovstvo Rusije dobilo ga je 2014. Namenjen je za napade kopnenih ciljeva u svim vremenskim uslovima. Inače SU-34 može da leti na visini do 17 kilometara. Domet leta je četiri hiljade kilometara.


PROČITAJTE JOŠ - Sudar dva Su-34 u vazduhu, traga se za jednim pilotom

Interesantno je da su se 18. januara 2019. sudarila dva ruska vojna aviona SU-34 nad akvatorijem Japanskog mora na ruskom Dalekom istoku, nad Tatarskim moreuzom 35 kilometara daleko od ruske obale. Tada su se avioni sudarili krilima. Jedan pilot je bio spasen, ali telo drugog pilota nije pronađeno.

Drugi avion je uspeo da se vrati u bazu Hurbe u blizini Komsomolska na Amuru bez obzira na to što mu je jedan motor bio oštećen. Nijedan avion nije bio naoružan.

ODLIČNI LETAČI

U DRŽAVNOM centru za obuku letača se istražuju bojeve mogućnostidž ruske vojne avijacije. Kakvi su piloti u Lipecku dokaz je da je upravo tamo baza akrobatskih grupa "Ruski vitezi" i "Striži", koji učestvuju na avio-mitinzima. U Lipecku se obrazovao veliki broj ne samo ruskih pilota već i inostranih.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

тлн

07.09.2019. 10:08

Битно је да су пилоти остали живи и да се опораве. Што се тиче авиона........има се, може се!

Гојко

07.09.2019. 19:50

Rusija ima oko 100 SU-34 koji su se odlično pokazali u Siriji,ali i pored toga su odlučili da ih dodatno modernizuju u narednim godinama.