Šefica vlade u Berlinu ocenila je na početku dvodnevne posete Kini da je Kina "katalizator" nemačke recesije, izrazivši nadu da će trgovinski rat Pekinga i Vašingtona koji se negativno prelama na ceo svet uskoro biti rešen. U razgovoru sa premijerom Li Kećijangom naglasila je otvorenost Nemačke za kineska ulaganja.

Merkelova je, međutim, istakla da Nemačka proverava investicije u određenim strateškim sektorima i ključnoj infrastrukturi. Li je odgovorio da se Kina nada da će Nemačka oslabiti pravila za izvoz nekih proizvoda.

Kina je godinama najvažniji snabdevač Nemačke i, posle SAD i Francuske, treći po značaju uvoznik nemačkih proizvoda. Dve zemlje su lane razmenile robu u vrednosti od 199,3 milijarde evra. Zbog toga je, uoči kancelarkine posete, Jerg Kremer, šef nemačke Komercbanke, prokomentarisao da "se nemačka ekonomija diže i pada sa Kinom".


PROČITAJTE JOŠ - Merkel: Nemačka za dvodržavno rešenje za Izrael i Palestinu


- Peking kija, a da li će i Berlin dobiti kijavicu? - pita nemački Dojče vele ističući da Kina nije samo najvažniji trgovinski partner Nemačke, već i njen politički konkurent. Po oceni eksperata, Nemačka je već jednom nogom u recesiji, a strah bi mogao dati krila nemačkim nastojanjima da se poboljšaju trgovinski odnosi sa Kinom, pa nema sumnje da je 12. poseta nemačke kancelarke Kini posvećena tome.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pekingu, Li je istakao i da Kina želi da spreči nemire u Hongkongu, gde se već tri meseca održavaju protesti. Merkelova je pozvala na garanciju sloboda u ovoj kineskoj pokrajini sa velikom autonomijom i dodala da je neophodno sve učiniti da se izbegne nasilje. Aktivisti u Honkgonku su, inače, pre dolaska Merkelove u Kinu, uputili pismo kancelarki tražeći od nje pomoć.


PROČITAJTE JOŠ - Zašto se nemačke tajne službe plaše Kine 

- Rešenja treba da se pronađu isključivo putem dijaloga. Na svako nasilje se mora staviti tačka - kazala je ona.

AP foto

HIMNU SLUŠALA SEDEĆI

DOČEKANA u Pekingu najvišim počastima, Angela Merkel je sedela tokom intoniranja himni, iz bojazni da bi drhtavicam koja ju je obuzimala nekoliko puta poslednjih meseci, mogla da se ponovi, iako je zvanično saopšteno da se oseća dobro. Njen domaćin Li Kećijang, koji je sedeo tokom intoniranja nemačke himne, ustao je sa prvim taktovima kineske. Tako je Merkelova slušala nemačku himnu sedeći, a njen sagovornik kinesku stojeći.