Grenlandski pas za vuču ugrožen zbog topljenja snega

Beta-AFP

06. 09. 2019. u 23:46

Гренландски пас за вучу угрожен због топљења снега

Ilustracija / Depositphotos

U selu Kulusuk na Grenlandu, autonomnoj danskoj teritoriji, psi za vuču se koriste vekovima za lov po temperaturama koje dostižu i minus 35 stepeni Celzijusa
Grenlandski pas, koji se gaji i koristi za vuču sanki na tom arktičkom ostrvu, ugrožen je zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja koji utiču na topljenje leda, piše danas Frans pres.

U selu Kulusuk na Grenlandu, autonomnoj danskoj teritoriji, psi za vuču se koriste vekovima za lov po temperaturama koje dostižu i minus 35 stepeni Celzijusa.


Danas međutim, 79 odsto žitelja Kulusuka smatra da je poslednjih godina sve opasnije ići na led.


Prema podacima istraživanja univerziteta u Kopenhagenu i Grenlandu, 67 odsto ljudi u Kulusuku veruje da su psi koje uzgajaju ugroženi usled globalnog zagrevanja.


Pročitajte još: PORAŽAVAJUĆI PODACI: Otopilo se preko 50 odsto leda na Grenlandu


Broj pasa za vuču na Grenlandu 2016. iznosio je 15.000, dok se pre skoro 15 godina na toj teritoriji uzgajalo 25.000 pasa.


Klimatolozi su letos objavili fotografije pasa koji teško uspevaju da se zbog otopljenog leda probiju kroz fjordove Grenlanda.


Istraživači upozoravaju da bi Grenland ove godine mogao da izgubi količinu leda koja bi uticala na povećanje nivoa mora i do dva milimetra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije