Tinejdžer jeo ove tri namirnice i oslepeo, majka godinama znala da nešto nije u redu

Novosti Online/N. M. D.

05. 09. 2019. u 17:15

Тинејџер јео ове три намирнице и ослепео, мајка годинама знала да нешто није у реду

Depositphotos

Prvi ozbiljan problem javio se kada je sa 14 godina počeo da mu slabi sluh, a ubrzo i vid. Tada mu je ustanovljen nedostatak važnih vitamina, pre svega B12, i pojedinih minerala
MLADIĆ (19) iz Bristola u Velikoj Britaniji zauvek je izgubio vid nakon što je godinama jeo isključivo krompir (pomfrit i čips), hleb i mesne prerađevine. Od sedme godine je bio probirljiv, a nije mu se sviđala “tekstura” voća i povrća.

Pročitajte još: NEMA KRAJA LUDOSTI: Tinejdžerke na infuziji sa nekrozom mišića i oštećenim bubrezima zbog sumanutog izazova

Njegova ishrana dovela je do optičke neuropatije, koju je moguće lečiti ako se rano dijagnostikuje. Međutim u ovom slučaju vlakna očnog nerva su bila previše oštećena pa je šteta trajna.

Njegova majka je problem primetila kada se iz škole vraćao sa netaknutim sendvičem i voćem koje je mu je pakovala za užinu. Bez obzira što je jeo brzu hranu uopšte se nije gojio i ostao je jako mršav.

Pročitajte još: Za imunitet je najvažnija zdrava ishrana

Prvi ozbiljan problem javio se kada je sa 14 godina počeo da mu slabi sluh, a ubrzo i vid. Tada mu je ustanovljen nedostatak važnih vitamina, pre svega B12, i pojedinih minerala.

- Vid je brzo upropašćen, do te mere da je danas slep i u očima zakona. Nismo mogli da verujemo kad smo čuli šta se desilo. Ovo je noćna mora – kaže majka za britanski Gardijan uz želju da ostane anonimna.

Posle završetka škole krenuo je na studije za IT sektor koje je morao da napusti jer više nije mogao dovoljno da čuje i vidi, dok je majka napustila posao kako bi brinula o njemu. Bio je na savetovanjima kod psihologa i na kratko pio voćne “smutije”, ali se vratio na uobičajenu ishranu uz vitaminske suplemente.

Stručnjaci kažu da mladić boluje od posebnog poremećaja ishrane zbog kog je osetljiv na ukuse, teksture, miris i izgled hrane. On je pristao da studija njegovog slučaja bude objavljena u naučnom časopisu.

(theguardian.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Boris

05.09.2019. 17:55

Roditelji tako mogu da izgube roditeljsko pravo zbog zanemarivanja osnovnih potreba deteta tj. Hranjenja u pravilnim obrocima i vremenskim intervalima sto razvija zdrave navike u ishrani. Ako u tome ne uspevaju usled nemoci da primene autoritet onda su nekompetentni tj. nemaju kapacitet da izvrse dve osnovne funkcije roditeljstva: da detetu obezbede zastitu i da ga nauče necem korisnom a pre svega da brine o sebi i ukljuci se u drustvo na adekvatan nacin. Inače ce dete njima biti loš roditelj.