Italija dobija novu vladu: Konte garant novog programa

M. OSTOJIĆ

04. 09. 2019. u 17:26

Италија добија нову владу: Конте гарант новог програма

Foto AP

U Rimu će zakletvu položiti italijanska koaliciona vlada sa starim premijerom na čelu

RIM SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“


U ITALIJI je formirana nova koaliciona vlada između Pokreta "Pet zvezda" i Demokratske partije (DP) koju će predvoditi donedavni, i ponovo imenovani, premijer Đuzepe Konte, kao njen garant. Konte je po podne predstavio predsedniku Republike Serđu Matareli program, kao i nova politička zaduženja u Vladi. Razrešen je i čvor koji je zavezao lider Lige Luiđi di Majo, želeći da ostane vicepremijer.

Među 21 ministrom koje je imenovao Konte, u novoj vladi resor spoljnih poslova pripao je Luiđiju di Maju, unutrašnjih poslova Lučanu Lamorđezeu, bivšem prefektu iz Milana. Resor ministarstva za odbranu pripao je političaru Lorencu Gveriniju, za ekonomiju Robertu Gvaltijeriju, inače bivšem članu Evropskog parlamenta. Na istom mestu ostaje ministar za pravosuđe Alfonso Bonafede.

"Vlada zaokreta" ima jedinstveni program od 26 tačaka, u koji su ugrađeni zahtevi obe strane. Definisana i kao "vlada diskontinuiteta", ona označava i novu reformističku sezonu sa vizijom brojnih mera za ekonomski podsticaj i inkasiranje kredibiliteta Italije.


PROČITAJTE JOŠ - Pokret Pet zvezda podržao koaliciju sa Demokratskom strankom


U tačkama Pokreta "Pet zvezda" prvi potez, na prvom zasedanju Skupštine, jeste kresanje 345 poslanika, izmena izbornog zakona, pooštravanje kazni za utaju poreza, revizija koncesija za auto-puteve, stop za bušotine u moru za izvlačenje nafte, borba protiv ilegalne imigracije. DP se hvali saglasjem o deblokiranju infrastrukturnih radova, kresanju oporezivanja radnika sa malim zaradama, ekološkoj zaštiti.

Polaganje zakletve je u četvrtak, ali predstoji neizvesnost ishoda glasanja o poverenju Vladi u Senatu, s obzirom na tesan broj poslanika koalicije, pa se razgovara o pomoći partije Slobodni i nezavisni sa četiri poslanika. Glasanje se predviđa u oba poslanička doma početkom iduće sedmice.

PROČITAJTE JOŠ -
Pokret Pet zvezda podržao koaliciju sa Demokratskom strankom


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije