UN: SAD, Francuska i Britanija saučesnici u ratnim zločinima?

Tanjug

03. 09. 2019. u 17:57

УН: САД, Француска и Британија саучесници у ратним злочинима?

Foto Twitter

SAD, Britanija i Francuska možda su saučesnici u ratnim zločinima u Jemenu zbog naoružavanja i pružanja obaveštajne i logističke podrške koaliciji, predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja izgladnjivanje civila koristi kao ratnu taktiku
SAD, Britanija i Francuska možda su saučesnici u ratnim zločinima u Jemenu zbog naoružavanja i pružanja obaveštajne i logističke podrške koaliciji, predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja izgladnjivanje civila koristi kao ratnu taktiku, objavile su danas UN.

Istražitelji UN su predložili da sve države uvedu zabranu na transfer oružja sukobljenim stranama u Jemenu.

"Jasno je da stalno snabdevanje oružjem strana u sukobu produžava konflikt i produžava patnje jemenskog naroda", izjavila je na konferenciji za novinare Melisa Parke, stručnjak nezavisnog panela UN.

PROČITAJTE JOŠ - MASAKR U JEMENU: Najmanje 52 ljudi ubijeno u napadu iz vazduha na pritvorni centar

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, glavni akteri koalicije koja se bori protiv pobunjenih Huta koji kontrolišu jemensku prestonicu, dva najveća su kupca američkog, britanskog i francuskog oružja, prenosi Rojters.

Istražitelji UN su sastavili tajni spisak osumnjičenih za ratne zločine, a krivica leži na obe strane.

"Niko nije, u ovom kontekstu, ostao čistih ruku", rekao je jedan od panelista Čarls Garavej.

PROČITAJTE JOŠ - SUKOBI U JEMENU: Petoro mrtvih i više od 90 ranjenih

Istražitelji su utvrdili moguće ratne zločine na obe strane i upozorili na ulogu koju zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran, koji podržava Hute.

Izveštaj optužuje koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i UAE da je ubijala civile u vazdušnim napadima i da im namerno uskraćuje hranu u zemlji koja se suočava sa glađu.

S druge strane, Huti granatiraju gradove, koriste decu kao vojnike i koriste ratnu taktiku opsade, dodaje se u izveštaju.

Huti su 2014. iz prestonice Sane proterali jemensku vladu, a sledeće godine intervenisala je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kako bi vratila na vlast svrgnutu vladu. U sukobima je od tada poginulo na desetine hiljada ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

UCESNICI U ZAJEDNICKOM ZLOCINACKOM PODUHVATU

04.09.2019. 10:54

JOS KAD IM SE DODA EU, onda su kompletni.