MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA


GASNI rat između Amerike i Rusije, koji se do sada vodio pretnjama iz Vašingtona i propagandnom kampanjom pod maskom brige za Ukrajinu, minulog vikenda je postao sasvim konkretan. SAD, Poljska i Ukrajina su u Varšavi, gde je inače obeležavana 80. godišnjica od početka Drugog svetskog rata, bez prisustva šefa Kremlja, potpisali trojni dogovor koji ima za cilj smanjenje zavisnosti od ruskog gasa. Poljska i SAD bi u tome trebalo da zarađuju, a kakva je sudbina Ukrajine, tek će se videti. Da ohrabri ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, u Varšavi je s njim o "energetskoj nezavisnosti" razgovarao potpredsednik SAD Majk Pens.

U Varšavu je došao i američki ministar energetike Ričard Peri, koji je, sa predstavnikom poljske vlade Petrom Naimskim i ukrajinskim sekretarom Saveta bezbednosti i odbrane Aleksandrom Daniljukov im potpisao dogovor. Tim dokumentom je predviđeno da od 2021. godine Ukrajina počne godišnje da dobija do šest milijardi kubika amerčkog gasa iz Poljske. Za transport "plavog goriva" će biti izgrađen gasovod dužine 110 kilometara. U Poljsku će taj gas stizati iz Amerike tankerima.

PROČITAJTE JOŠ - ASADU IDLIB, ERDOGANU SLADOLED: Putinovo “tajno oružje” koje je slomilo pohod na DamaskAmerički ministar Peri je kazao da Poljska već dobija američki gas da bi postala nezavisna od Rusije. On nije mogao da ne zapreti sankcijama i kompanijama koje grade gasovod "Severni tok 2". I ukrajinski predsednik Zelenski je u Poljskoj nazvao gradnju "Severnog toka 2" opasnošću za celu Evropu.

Poljska želi da bude najveće regionalno skladište gasa, jer veruje da može ruski gas da zameni američkim. Zasada je ruski gas znatno jeftiniji od američkog, a mogu li Amerikanci da posle transporta tankerima u Evropu budu jeftiniji od "Gasproma", tek treba videti. Eksperti tvrde da će cena zapravo biti "politički damping". Prvi tanker iz SAD na terminal u Poljskoj stići će u novembru 2019, a zatim će se gas dovesti u stanje za transport cevovodima.

Moskovski eksperti tvrde da u bližoj budućnosti američki gas ne može bitno da potisne ruski prirodni gas. U Evropi će američki gas biti skuplji od 25 do 30 odsto. Osim toga, sigurniji je transport gasovodom nego tankerima. Zbog toga mnogi eksperti misle da će Poljska i ubuduće koristiti ruski gas.

Narednog proleća ističe važeći ugovor za tranzit ruskog gasa po poljskom delu gasovoda "Jamal-Evropa". Iz Rusije preko Poljske prolazi 29 milijardi kubika gasa, na osnovu ugovora koji je potpisan 1996. godine. "Gasprom" godišnje prodaje Poljskoj deset milijardi kubika gasa, a ugovor ističe 2022. godine. Ako posle te godine Poljska prestane da kupuje gas od "Gasproma", moraće da ga nabavlja od druge ruske kompanije "Novatek", jer će i on biti jeftiniji od američkog.


JEDNOSTAVNA RAČUNICA

Amerikanci potpisuju dugoročne ugovore sa Poljskom, ali oko 70 odsto gasa koji koriste Poljaci je iz uvoza uglavnom iz Rusije. Prodaja ruskog gasa Poljskoj porasla je 2018. za deset odsto. Ako Poljaci i naprave skladište, teško će privući kao posrednici velike zapadne potrošače. Pojedini eksperti kažu da će Poljaci i dalje za svoje potrebe koristi jeftini ruski gas, a drugim zemljama će prodavati američki.