Đaci u Hongkongu formirali ljudske lance

Beta

02. 09. 2019. u 10:41

Ђаци у Хонгконгу формирали људске ланце

AP Photo

Jutros su srednjoškolci sproveli akciju ispred nekoliko državnih srednjih škola. Neki su nosili gas maske, kacige i naočare, kao što to rade demonstranti kako bi se zaštitili od suzavca
Srednjoškolci Hongkonga jutros su držeći se za ruke formirali "ljudske lance" i pokušali da poremete podzemnu železnicu u novim akcijama prodemokratskog pokreta, posle vikenda obeleženog teškim nasiljem.

Pročitajte još: Ponovo sukobi policije i demonstranata u Hongkongu


Ta bivša britanska kolonija već tri meseca proživljava svoju najgoru političku krizu od predaje Kini 1997. godine, a gotovo svakodnevne akcije nagoveštavaju sve veće mešanje Pekinga u unutrašnje stvari tog polu-autonomnog regiona. Peking, koji pokazuje nepokolebljivu podršku vladi Hong Konga, povećao je zastrašivanje, manevrisanje svojih snaga na granici i pritisak na hongkonške kompanije.

"Kraj je blizu" za mobilizaciju prodemokratije, upozorila je u nedelju uveče zvanična novinska agencija Kina u uvodniku, bez detalja.

Pročitajte još: KINESKI MEDIJI O HONG KONGU: Vojska će reagovati ako se pogoša situacija

To nije sprečilo demonstrante da jutros, odeveni u crnu boju svog pokreta, ponovo blokirajući vrata nekoliko stanica podzemne železnice, ključne za život Hongkonga.

Ipak ta akcija nije odstigla razmere blokade 5. avgusta, kada je satima bila paralisana čitava mreža železnice.

Jutros su srednjoškolci formirali "ljudske lance" ispred nekoliko državnih srednjih škola. Neki su nosili gas maske, kacige i naočare, kao što to rade demonstranti kako bi se zaštitili od suzavca.

Neki đaci su izostali s nastave da bi prisustvovali demonstracijama.

"Hongkong je naš dom, mi smo budućnost grada i moramo preuzeti svoju odgovornost da ga spasemo", rekao je jedan 17-godišnji đak.

Demonstranti su pozvali da danas bude generalni štrajk u ponedeljak, ali izgleda da to nije uspelo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

goran

02.09.2019. 11:49

decu je najlakše zavesti, zato im nije mesto u politici....kao i kod nas, sve katastrofalne režime (titoizam, dosmanlije...) "doveli su na vlast" mladi, neiskusni i neobrazovani balavci, uz čvrsto vođenje od strane zapadnih, neprijateljskih službi...

Jasno

03.09.2019. 09:41

@goran - Decu je najlakše zavesti. Odlična samokritika. Pitaj svoje roditelje kako su živeli pod katastrofalnom režimom Titoizma.

Rada

02.09.2019. 13:23

Učešće maloletnia u demonstracijama je zloupoteba dece u političke svrhe.Očekujem da se po tom pitanju oglase dušebrižne ovdašnje i strane NVO. A možda ipak neće?