Tramp u Poljsku šalje vojnike

D. SAVIĆ

petak, 30. 08. 2019. u 12:33

Трамп у Пољску шаље војнике

Umesto Trampa u Poljsku ide Majk Pens

Predsednik SAD zbog uragana odložio posetu Varšavi, ali ne i planove o raspoređivanju trupa SAD. Blaščak: Saglasni o dodatnim trupama. Moskva na granici rasporedila rakete

VOJNI sporazum između Poljske i SAD trebalo je da bude dogovoren tokom posete predsednika Donalda Trampa Varšavi ovog vikenda. Ta poseta je, međutim, otkazana zbog uragana "Dorijan", ali je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao da se Poljska saglasila sa Sjedinjenim Državama gde će na njenoj teritoriji biti raspoređene dodatne američke trupe.

- Spremni smo da objavimo informaciju o tome gde će vojnici biti stacionirani - rekao je Blaščak, ne navodeći, ipak, lokaciju.

Varšava je u junu potpisala sporazum o povećanju američkog prosustva na svojoj teritoriji. Poljska deli granicu sa Rusijom na severoistoku, sa ruskom enklavom Kalinjingrad, gde je Moskva rasporedila napredne rakete "iskander", koje mogu da nose nuklearno punjenje.

Tramp je obavestio poljskog predsednika Andžeja Dudu da planira da otputuje u Poljsku u "bliskoj budućnosti". On je trebalo danas da ode u Varšavu kako bi prisustvovao obeležavanju 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata. Američki predsednik rekao je da će, umesto njega, u Poljsku otputovati potpredsednik SAD Majk Pens.

Poljska opozicija, za to vreme, optužila je vladajuću Partiju prava i pravde da želi da iskoristi Trampovu posetu kao sredstvo u kampanji za parlamentarne izbore. Glasanje je zakazano za 13. oktobar.

Tramp je otkazao posetu Poljskoj zbog uragana "Dorijan", koji se približava Floridi, gde šef Bele kuće ima i privatna imanja. Rekao je da je za njega veoma važno da bude u Vašingtonu da bi se bavio posledicama te oluje.

- Naš najveći prioritet je bezbednost američkog naroda, koji se nalazi na putu uragana - poručio je Tramp iz Bele kuće, dok je američki Centar za uragane saopštavao da bi "Dorijan" mogao da stigne do američke obale za vikend, kao izuzetno jaka oluja četvrte kategorije, dostižući udare od 130 metara na sat na obali Floride.

Foto AP


Guverner Floride Ron De Santis proglasio je vanrednu situaciju za okruge koji bi mogli da se nađu na putu Dorijana i pozvao građane da obezbede nedeljne zalihe. Primećeni su veliki redovi vozila na benzinskim pumpama i građani koji nose velike količine flaša sa vodom i hrane. Zbog toga su neke stanice ostale bez benzina. Grupa "Rolingstons" ponovo je promenila raspored nastupa zbog ovog uragana.


PROČITAJTE JOŠ - SAD upućuje još 1.000 vojnika u Poljsku u tajnu bazu blizu granice sa Rusijom


RANjIVI AMERIČKI SATELITI

PROGLAŠAVAJUĆI svemir ključnim za odbranu države, Tramp je izjavio da je Pentagon osnovao Svemirsku komandu SAD. Uloga nove Svemirske komande je vođenje operacija kao što su omogućavanje satelitske navigacije i komunikacije za trupe i komande na terenu, i upozorenja o lansiranju raketa u svetu. Obnovljena usredsređenost na svemir kao vojno područje, odražava zabrinutost zbog ranjivosti američkih satelita, i vojnih i komercijalnih, koji su kritični za američke interese i potencijalno su podložni kineskom i ruskom protivsatelitskom oružju. Kongres je, međutim, tek počeo sa odobravanju stvaranja Svemirskih snaga.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Srbin

30.08.2019. 16:35

Slovenski narodi: Hrvati,Poljaci i Ukrajinci su crne ovce. Uvek su isli za djavolom,fasistima itd. Kao da ne zele da budu to sto jesu,nego pokusavaju da budu nesto drugo. I to izgleda jadno i bice kobno po te narode. Jer sve dodje na naplatu

Marko

30.08.2019. 19:10

Poljacima je sudbina da ih rusi na svakih 70-80 godina zgaze kao musicu.I ja sam vrlo srecan zbog toga

realist.

31.08.2019. 07:15

Samo se vi kacite oko Rusije, Hitler nije pokorio Evropu Ali Rus ce daje preore. Moze Amerima biti drugi Vijetnam.

Svetlana Momčilović

01.09.2019. 19:47

Predsednik SAD misli ako šalje toliko vojske u Poljsku u bazu Blizini Rusije .Da predsednik Rusije Vladimir Putin Sedi i ništa ne prati .Očigledno da ga ne poznaje dobro a bolje i da ne zna.