Više hiljada domorodaca moglo bi da bude iseljeno sa zemlje svojih predaka na ostrvu Borneo u Indoneziji, gde se krče velike površine šuma kako bi mogla da se izgradi nova prestonica.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo ranije ove nedelje rekao je da će novi glavni grad biti premešten u provinciju Istočni Kalimantan na ostvru Borneo, a da je planirano da proces promene lokacije počne 2024. godine.

Sadašnja prestonica Džakarta je prenaseljena i zagađena, a nalazi se na ostrvu Java, koje polako tone, dok je Borneo poznat po šumama, orangutanima i sunčevim medvedima, navodi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ - Prestonica Indonezije se i zvanično seli na Borneo

Prema podacima Međunarodne grupe za manjinska prava (MGMP), pripadnici naroda Dajak, koji žive u Kalimantanu, učestvovali su u višedecenijskoj borbi za zaštitu svoje zemlje i šuma od šeče, vađenja ruda i podizanja plantaža uljanih palmi.

"Dajaci su stalne žrtve uništavanja životne sredine i ovakav potez fizički će, još više, uništiti njihovu okolinu", rekao je izvršni direktor MGMP-a Džosua Kasteljino.

PROČITAJTE JOŠ - Indonezija će izgraditi novi glavni grad na Borneu i koštaće 33 milijarde dolara

Kitisak Ratanakrajangsi iz Pakta za azijske starosedilačke narode rekao je da domoroci u Istočnom Kalimantanu nisu bili konsultovani i da će verovatno izgubiti zemlju i sredstva za život zbog premeštanja prestonice.

"To su ljudi koji su ovde živeli generacijama. Preseljavanje nije dobro rešenje jer oni neće moći da se snađu, ako se premeste sa svoje tradicionalne zemlje", naveo je on.