Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da srpski narod Međunarodni dan nestalih lica obeležava sa najvećom tugom i pijetetom, jer se do danas ne zna sudbina još gotovo četiri hiljade Srba nestalih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Skrećem pažnju međunarodnoj i domaćoj javnosti da je nakon sukoba na Kosovu i Metohiji nerasvetljena sudbina 1.653 ljudi, kako Srba, tako i Albanaca, i pripadnika drugih naroda", istakao je Đurić u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ - Odalović: Od 10.179 nestalih, trećina su Srbi

On je naveo da je utvrđivanje istine o tome šta im se dogodilo obaveza čitavog društva, srpskog i albanskog, jer bez toga stranice tragične istorije, obeležene neprijateljstvom, stradanjima i patnjama, neće moći da budu zatvorene.

"Bol porodica nestalih ne sme da bude talac nerešenih i neskladnih političkih odnosa, a iskrenije i bolje angažovanje političkih elita na rešavanju ovog problema jeste jedan od načina za izgradnju povrenja i budućih međunacionalnih odnosa na Kosovu i Metohiji koji će biti zasnovani na saradnji i prijateljstvu, a ne na mržnji i nepoverenju", naglasio je Đurić.

PROČITAJTE JOŠ -  28 GODINA OD KRVAVOG RATA U SLOVENIJI: Vojnike JNA u Deželi ubijali teroristi

On je istakao da će Srbija, bez ikakve zadrške, nastaviti da čini sve kako bi se sudbina nestalih, bez obzira na nacionalnost, rasvetlila, a njihovim porodicama omogućilo da svoje bližnje ožale na dostojanstven način.