ZAKON o Memorijalnom kompleksu "Staro sajmište" u novembru će se naći pred poslanicima, saopštio je Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" i čuveni svetski lovac na naciste, posle susreta s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

PROČITAJTE JOŠ - Efraim Zurof: Evropa ne sme Hrvatima da oprosti "Oluju"

- Srećan sam što će zakon konačno biti završen. U to su me uverili i predsednik i predstavnici Ministarstva kulture. Sugerisao sam da bi u ceo proces trebalo, pre nego što zakon bude izglasan, uključiti i Međunarodni savetodavni odbor za Sajmište, čiji sam predsednik, a koji se nijednom nije sastao.

Srbija je formirala ovaj odbor još 2015. Zurof je izrazio zadovoljstvo time što je ispoštovana želja jevrejske zajednice da dobije izvesnu autonomiju u delu koji se odnosi na Holokaust.

PROČITAJTE JOŠ - Dr Efraim Zurof: Krajnje vreme da se rasvetli uloga Stepinca

- Molim vas, učinite sve da muzej bude napravljen dok sam još živa - rekla je Zurofu Estera Bajer (77), koja je rođena 31. januara 1942. u ovom logoru.

Njena majka zatočena je u sedmom mesecu trudnoće i prevremeno je rodila bebu od jedva 900 grama. Novorođenče je spasao stric, koji je čudnim spletom okolnosti volontirao u logoru - "prošvercovao" ju je napolje u kutiji za cipele! Othranili su je baba i deda po ocu, luterani poreklom iz Holandije u Srbiji, i dali joj ime Olgica. Kasnije je u znak sećanja na majku uzela njeno ime.

Po Zurofovim rečima, tema sastanka s Vučićem bio je i raskol u jevrejskoj zajednici u Srbiji. Predsednik je obećao, prema rečima Zurofa, da će se sresti sa predsednikom Saveza jevrejskih opština Robertom Sabadošem i rabinom Isakom Asielom, koje je Zurof podržao, i da će rešiti nastale probleme.

Efraim Zurof Foto: K. Mihajlović

U JASENOVCU NASTRADALO 100.000 LjUDI

ZUROF i Vučić razgovarali su i o Jasenovcu. Prema Zurofovim tvrdnjama, u najstrašnijem logoru u NDH nastradalo je oko 100.000 ljudi, a ne 700.000. Svetski lovac na naciste osudio je pokušaje Hrvatske da minimizuje broj žrtava, a posebno da predstavi logor kao isključivo radni.