U TRŽIŠNOJ ekonomiji vlada kriza bez presedana, ocenio je francuski predsednik Emanuel Makron i založio se za novi ekonomski poredak. On je u govoru na godišnjoj konferenciji ambasadora u Jelisejskoj palati istakao je da Evropa treba da preispita svoje veze sa Rusijom.

Pročitajte još: Bolsonaro se rugao Makronovoj supruzi zbog godina

Makron smatra da je tržišna ekonomija suviše zavisna od finansija i da stvara nejednakosti koje potresaju politički poredak.

- Mi živimo na kraju zapadne hegemonije u svetu, što je delom rezultat zapadnih grešaka tokom minulih vekova - kazao je Makron.

Francuski predsednik je istakao da je vreme da Evropa ponovo definiše svoje veze sa Rusijom, da proveri njene globalne ambicije i izbegne da bude uhvaćena u sredini između dve strane u novom hladnom ratu. Makron nije rekao da li želi da EU ukine sankcije uvedene zbog ruskog pripajanja Krima, ali je rekao da nove sankcije nisu u interesu Unije.

Pročitajte još: Sankcije Rusiji bez efekta

U diplomatskom govoru, Makron je upozorio da je velika strateška greška delovati tako da se Rusija sve više odguruje. Evropske "slabosti i greške" pomogle su Rusiji da podstakne svoj savez sa Kinom i oživi svoj uticaj u Siriji, Libiji i oko Afrike, podsetio je on.

Makron je dan ranije najavio za sledeći mesec sastanak sa predsednicima Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske o sukobu u Ukrajini. Rekao je da će sastanak biti na nivou šefova država ili vlada, ali nije dao nikakve detalje.