Iranski tanker koji se nalazi u centru sukoba Vašingtona i Teherana više nije na putu prema Turskoj, pokazuju poslednji podači Agencije za evidentiranje plovidbi.

Trenutna lokacija tankera je trenutno južno od grčkog kopna, a zapadno od ostrva Krit, prenosi Rojters.

Kako se navodi, tanker koji prevozi naftu, za koju SAD smatraju da je namenjena teroristima u Siriji, ranije se kretao ka luci Kalamata u južnoj Grckoj, ali je Atina poručila da mu neće dopustiti da pristane.

PROČITAJTE JOŠ: Iranski tanker napustio Gibraltar

Podaci su pokayivali da brod Adrian Darja plovi ka južnoj turskoj luci Mersin, ali je danas saopšteno da nije na putu ka tom odredištu.

Iranski tanker je pušten sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju čime se krše sankcije Evropske unije.

Sjedinjene Države su tražile od zemalja u regionu da ne dozvole pristanjanje tom brodu u svoje luke.

IRAN PRODAO TANKER KOJI JE BIO ZAPLENjEN U GIBRALTARU

Iran je prodao tanker koji je bio zaplenjen u Gibraltaru i pušten posle nekoliko nedelja, a njegov novi vlasni će odlučiti o narednoj destinaciji, prenela je danas agencija IRIB izjavu portparola iranske vlade.

Portparol nije saopštio kome će ići nafta sa tankera, prenosi Rojters.

Nakon što je Adrijan Darja oslobođen 18. avgusta, SAD su saopštile da će preduzeti sve mere da spreče da tanker isporuči naftu Siriji.