NATEZANjE O „BREGZITU: London plaća devet od 39 milijardi

Goran ČVOROVIĆ

25. 08. 2019. u 21:28

НАТЕЗАЊЕ О „БРЕГЗИТУ: Лондон плаћа девет од 39 милијарди

Boris Džonson i Emanuel Makron / Foto Tanjug-AP

Neprijatno iznenađenje drugog dana samita G-7 najrazvijenijih zemalja. Oko "bregzita" izrazito pesimistički tonovi. Džonson spokojan. Trgovinske tenzije loše za sve - tvrdi Makron

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

PREMIJER Velike Britanije Boris Džonson je juče svojim evropskim kolegama na samitu G-7 pripremio neprijatno iznenađenje. Povodom "bregzita", njegova zemlja, spremna je da plati svega devet milijardi funti od ukupno 39, koliko je ispregovarano između Brisela i Londona! To samo pokazuje u kakvoj atmosferi se odigrava aktuelni samit lidera sedam najrazvijenijih zemalja sveta u francuskom atlantskom letovalištu Bijaricu, koji bi danas trebalo da se završi, sa još neizvesnim zaključcima.

Drugog dana sastanka, u nedelju, potvrdili su se pesimistički tonovi oko "bregzita". Za to vreme, Džonson ne haje za evropske zabrinutosti. Za njega, "bregzit" uopšte nije predmet rasprave! Došao je, kaže, s tri glavne teme, a to su zabrinjavajuće stanje svetske trgovine, biodiverzitet sa stravičnim scenama iz Amazonije i žensko obrazovanje.


PROČITAJTE JOŠ:
Zarif stigao u Bijaric, bez sastanka sa Amerikancima

Donald Tramp i Boris Džonson, dva specifična autohtona glasa unutar samita, već su, kao što se i očekivalo, pronašla zajednički jezik. Američki predsednik ne samo da je pohvalio britanskog premijera uz poruku da je "pravi čovek na pravom mestu" u vezi s britanskim izlaskom iz EU, već mu je i obećao fantastičan trgovinski sporazum, kada "bregzit" bude ozvaničen.

To se, naravno, ne dopada čelnicima EU. Predsednik evropskog saveta Donald Tusk je poručio da se nada da Boris Džonson ne želi da uđe u istoriju kao "Mister no dil", dok je Džonson pozvao administraciju EU da odustane od "bekstopa" u vezi s irskom granicom, i istu "titulu" prebacio na Tuska.

Radna večera u subotu, na otvaranju, poslužila je za opipavanje pulsa, a juče su predsednik britanske vlade Boris Džonson, predsednik Saveta ministara Italije Đuzepe Konte, japanski premijer Šinzo Abe, kanadski šef Vlade Žisten Trido, nemačka kancelarka Angela Merkel, američki predsednik Donald Tramp i domaćin, francuski šef države Emanuel Makron, na dnevnom redu imali pregrevanje planete, biodiverzitet, katastrofalne požare u Amazoniji, prevelike socijalne razlike, trgovinske sporazume i nesporazume, nuklearnu krizu i političku napetost u svetu.

- Treba da ubedimo naše partnere da su trgovinske tenzije loše za sve. Treba da uspemo u nekoj vrsti smirivanja tenzija i sprečimo da se trgovinski ratovi svugde pojave - poručio je javnosti francuski predsednik.

ZARIF U BIJARICU AVION iranske vlade "erbas A 321" sleteo je juče u francuski grad Bijaric gde je bio u toku Samit G-7. Aerodrom Bijaric bio je zatvoren za sve letove, osim one povezane sa samitom. Mohamed Javad Zarif stigao je na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona. Zarif je na marginama samita imao sastanak sa francuskim šefom diplomatije Žan-Ivom le Drijanom, da bi razgovarali o nuklarnom programu, saopštili su iz Jelisejske palate. Kako su naveli u francuskom predsedništvu, nije bio predviđen bilo kakav sastanak iranskog ministra s američkim zvaničnicima, ali su Francuzi saopštili da se susret francuskog i iranskog šefa diplomatije odvijao u punoj transparentnosti u odnosu na Vašington. Dogovor o ovom susretu postignut je preksinoć na radnoj večeri povodom otvaranja G-7, ali je za javnost držan u tajnosti. Istaknuto je da iranski šef diplomatije ne učestvuje u radu samita, već da se samo susreo sa francuskim kolegom.

Paralelno, odvija se i kontrasamit altermondijalista. Juče je u pritvoru bilo sedamdesetak ljudi, posle žestokih manifestacija u obližnjem tradu Bajonu dan ranije. Za juče su bile najavljene nove manifestacije nezadovoljnih građana za koje prisutni šefovi država ili vlada predstavljaju oličenje planete siromaštva, ratova, političkih i ekonomskih kriza i dubokih socijalnih razlika.

FRANCUSKO VINO

NIJE zapelo samo oko "bregzita". Donald Tusk je naglasio da će EU uzvratiti taksama na rad velikih američkih digitalnih kompanija, ukoliko Donald Tramp istraje u ideji da dodatno oporezuje francusko vino. Tusk je istakao da će ova odbrana francuskog vina biti - odlučna. On je, istovremeno, poslao poruku da ovaj samit predstavlja težak test i možda poslednju priliku da se očuvaju političko jedinstvo i solidarnost.


PROČITAJTE JOŠ:
Tramp demantovao saopštenje francuskog Predsedništva

ISTOČNI NEMCI HOĆE RUSIJU U G8

ŠEFOVI četiri istočnonemačke vlade, iz saveznih država Saksonija, Saksonija-Anhalt, Tiringija i Brandenburg zalažu se za vraćanje Rusije u format G8. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je, međutim, da ni pod kojim uslovima neće podržati predlog Donalda Trampa da se Rusija vrati u G7, ističući da bi u tom slučaju u ovo društvo pre pozvao - Ukrajinu.

Premijer Saksonije, demohrišćanin Mihael Krečmer kaže da su građani na istoku Nemačke osetljiviji po pitanju odnosa sa Rusijom nego na zapadu.

- Upravo zbog toga duga izolacija Moskve i očuvanje sankcija nemaju podršku u istočnoj Nemačkoj - podsetio je Krečmer.

Šef Vlade Tiringije levičar Bodo Ramelov nazvao je nastavak dijaloga sa Rusijom "dokazom suvereniteta i političke dalekovidosti", koji bi mogao da dovede do obnove formata G8.

- Evropi i SAD potreban je što bliži dijalog sa Rusijom, posebno posle raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa - smatra premijer Brandenburga socijalista Ditmar Voidke.

Prema rečima demohrišćanskog premijera Saksonije Anhalta Rajnera Hazelofa "dugoročno isključenje Rusije sa važnih susreta (G7) i uvođenje sankcija izgleda nerazumno". On je rekao da su "istočnoevropska ekonomija i, pre svega, srednja preduzeća posebno stradali" zbog sankcija Rusiji koje nisu "primetno poboljšale situaciju u Ukrajini".

Nemačka kancelarka Angela Merkel još ne vidi preduslove za G8, ali je to povezala sa napretkom u rešavanju ukrajinske krize.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

буки

25.08.2019. 23:07

Меркелова као да не зна како Руси никад неће препустити Крим Украјини, односно Нато-у. Немац је то, примила је усташе у ЕУ, а Русе би само да искористи. Баш да је видим у борби са Трампом, који нема длаку на језику, није лицемер, а још је и потпуно непредвидив.