ZASTRAŠUJUĆE SCENE IZ AMAZONIJE: NASA objavila uznemirujuće fotografije požara

Tanjug

nedelja, 25. 08. 2019. u 10:37

ЗАСТРАШУЈУЋЕ СЦЕНЕ ИЗ АМАЗОНИЈЕ: НАСА објавила узнемирујуће фотографије пожара

Twitter Bruce@AppleMac_Guy / EPA

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA-ine fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.
Uznemirujući satelitski snimci NASA iz svemira ukazuju na ogromne razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu, koju često nazivaju plućima sveta.

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA-ine fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.

Snimci NASA prikazuju porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.

Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde živi više od 20 miliona ljudi.

Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše otkako se vodi evidencija o tome. Poslednji požari divljaju već tri sedmice, što je podstaklo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

Ekološke organizacije i istraživaci kažu da su vatru najvjerovatnije zapalili ljudi koji su želeli da očiste zemlju kako bi je koristili u poslovne svrhe.

Iz neprofitne organizacije Amazon Watch, koja radi na zaštiti prašume, tvrde da su farmeri podmetali šumske požare kako bi stvorili pašnjake, a da im je u tome pomogla konzervativna brazilska vlada, prenosi portal Klix.ba.

"Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu", rekao je Kristijan Poarije, programski direktor ove organizacije.

U međuvremenu brazilski predsednik Žair Bolsonaro uputio je vojsku da pomogne u gašenju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bre

25.08.2019. 11:40

Šta će nam čist vazduh, isplativo je imati agrokulturu, još par gradova, prašume demode, zastarele...

Раде

25.08.2019. 11:54

Све се то дешавало и дешава као што се знало и зна. Нажалост ће се наставити никога није брига. Сада оа прашина медијска има своју позадину а она нема везе са бригом о планети.