Brazilska vojska se raspoređuje po prašumama u borbi protiv požara

Tanjug

nedelja, 25. 08. 2019. u 09:13

Бразилска војска се распоређује по прашумама у борби против пожара

Akcija vojske u Amazoniji / Foto Tanjug-AP

Uz podršku vojnih aviona, brazilski vojnici su počeli da se raspoređuju po prašumama Amazonije u borbi protiv požara koji pogađaju taj region rekordnim intenzitetom

Uz podršku vojnih aviona, brazilski vojnici su počeli da se raspoređuju po prašumama Amazonije u borbi protiv požara koji pogađaju taj region rekordnim intenzitetom.


Prvu misiju izvešće 700 vojnika oko Porto Velja, glavnog grada brazilske države Rondonije, saopštio je ministar odbrane Fernando Asevedo, preneo je AP.


Šest brazilskih država zatražilo je saveznu pomoć, dodao je ministar. To su Rondonija, Roraima, Tokantins, Para, Akre i Mato Groso.


Ukupno će biti angažovano oko 44.000 vojnika u gašenju požara, a vojska će koristiti dva aviona tipa C-130 Herkules.


Odluka o angažovanju vojske usledila je nakon mnogobrojnih kritika na račun toga kako se brazilski predsednik Žair Bolsonaro poneo prema krizi. On je u petak doneo dekret o angažovanju vojske u gašenju požara, poručivši da je posvećen zaštiti regiona Amazona.


Uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice, Bolsonaro je novinarima rekao da se situacija vraća u normalu. On je dodao da "razgovara sa svima" o tom problemu, uključujući predsednika SAD Trampa, španskog premijera Pedra Sančeza i nekoliko lidera Latinske Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije