DEMONSTRACIJE U HONGKONGU: Policije posle 10 dana ponovo koristila suzavac

Tanjug

subota, 24. 08. 2019. u 12:30

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У ХОНГКОНГУ: Полиције после 10 дана поново користила сузавац

Foto EPA

Hongkoška policija upotrebila je suzavac kako bi rasterala antivladine demonstrante na istočnoj strani poluostrva Kovlun, preko puta Hongkonga
Hongkoška policija upotrebila je suzavac kako bi rasterala antivladine demonstrante na istočnoj strani poluostrva Kovlun, preko puta Hongkonga, javlja Rojters.

AP navodi da su demonstranti oborili "pametnu" uličnu svetiljku za koju smatraju da je služila za kineski nadzor.

Tokom najnovijeg protesta, demonstranti su električnom testerom isekli svetiljku pri dnu, dok su je drugi vukli obmotanim konopcima.

Demonstranti su klicali kada je svetiljka pala.

Velika grupa demonstranata marširala je danas ulicama grada tražeći uklanjanje "pametnih" lampi u distriktu Kovlun, plašeći se da one sadrže haj-tek kamere i softvere za prepoznavanje lica koje kineske vlasti koriste za nadzor.

Honkoške vlasti tvrde da "pametne" svetiljke sakupljaju samo podatke o saobraćaju, vremenu i kvalitetu vazduha.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u Kini, a gde, kako smatraju demonstranti, oni ne bi imali pravično suđenje.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kineski suverenitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije