Amazonija zapalila G-7

G. ČVOROVIĆ

subota, 24. 08. 2019. u 08:15

Амазонија запалила Г-7

OPUSTOŠENO Nezapamćeni požari u "plućima planete", Amazoniji / Foto AP

Samit grupe najrazvijenijih zemalja počinje u znaku sukoba sa brazilskim predsednikom; Makron: Naša kuća u plamenu; Balsonaro: Vaš mentalitet kolonijalistički

SAMIT sedam ekonomski najrazvijenih zemalja sveta održava se ovog vikenda u francuskom atlantskom letovalištu Bijaricu, u klimi napetosti zbog požara u Amazoniji i mogućih sukoba između altermondijalista i policije na marginama ovog skupa. Domaćin Samita G-7 francuski predsednik Emanuel Makron je upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G-7 da razgovaraju o tom problemu na Samitu ovog vikenda.

Ogorčen zbog požara u Amazoniji, Makron je već juče izjavio da Francuska više ne može da podržava sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) i EU zbog toga što Brazil ne poštoje angažman o zaštiti amazonskih šuma. To se pre svega odnosi na period otkako je na vlasti predsednik Žair Bolsonaro, a pale su, s tim u vezi, i dosta teške reči.

- Imajući u vidu ponašanje Brazila poslednjih sedmica, predsednik Republike može samo da konstatuje da ga je predsednik Bolsonaro slagao tokom Samita G-20 u Osaki - neobično jako je glasilo saopštenje Jeliseja u vezi sa angažmanom brazilskih vlasti u vezi s klimatskim promenama.

Bolsonaro nije ostao dužan, pa je preko "Tvitera" poručio da Makron ima kolonijalistički mentalitet, jer je francuski predsednik na dnevni red Samita stavio temu požara u Amazoniji. Situacija je, u međuvremenu, dodatno eskalirala:

PROČITAJTE JOŠ - Brazilska vojska spremna da odbrani Amazoniju

- Brazilska vojska spremna je da odbrani prašumu Amazonije. Za one nesmotrene, koji insistiraju na očuvanju svrhe brazilske Amazonije, ne pravite grešku, vojnici će uvek biti spremni da brane i odbiju svaku vrstu pretnje - izjavio je komandant oružanih snaga Brazila Edson Leal Pužol, dok se povećava međunarodni pritisak na tu zemlju i traži veća akcija u borbi protiv šumskih požara.

I Makron i generalni sekretar UN Antonio Guteres ranije su na "Tviteru" izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

- Naša kuća je u plamenu, bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G-7... razgovaraćemo o tom problemu - napisao je francuski predsednik na "Tviteru".

Brazilski predsednik Bolsorano je ljutito odgovorio da zemlje koje doniraju novac za zaštitu šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz milosrđa, već da bi se mešale u unutrašnje stvari Brazila.

Strah od "crnog bloka"

već za danas se spremaju velike demonstracije pozivom na građanske neposlušnosti. Namera manifestanata je da okupiraju sedam gradskih trgova, u atmosferi kada ideje pokreta "žutih prsluka" i dalje tinjaju u Francuskoj. Naročit strah vlada zbog pojave pripadnika "Crnog bloka", antiglobalističke levičarske organizacije čiji pripadnici lome sve pred sobom, a svesno stupaju i u konfrontaciju s policijom. Mir čuva 12.000 policajaca.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vesna

24.08.2019. 11:06

Koja bagra, Makron i kompanija. Podmetnuli požar kao upozorenje predsedniku Brazila, globalistička elita sve radi po oprobanom receptu. Podrška Predsedniku Brazila jer neće da bude dužnik i rob zapadnjacima!

Oki

24.08.2019. 22:14

@Vesna - Molim te ne lupaj. Amazonija su nasa pluca a fasisticki predsednik Brazila cini sve da ih spali