Rusi opraštaju desetine milijardi

B. VLAHOVIĆ

petak, 23. 08. 2019. u 06:37

Руси опраштају десетине милијарди

Ruska centralna banka Foto Bloomberg

Moskva otpisuje stare dugove, ali i odobrava nove i otvara prostor za nove projekte

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

OD 1996. godine do sada Rusija je oprostila dugove veće od 100 milijardi dolara, jer 23 zemlje godinama nisu mogle da ispunjavaju obaveze prema Moskvi. Samo Kubi je Putinova Rusija oprostila više od 30 milijardi dolara duga za kupovinu tehnike i oružja. Ali, Rusija nije odustala da i dalje daje kredite zemljama sa kojima ima dobre odnose kako bi razvijala ekonomsku i vojno-tehničku saradnju. Sada Rusiji 17 zemalja duguje 27 milijardi dolara. Najviše duguju Venecuela, Belorusija i Ukrajina.

PROČITAJTE JOŠ - Ruska VTB banka greškom "odobrila" kredit od 12 milijardi dolara

Prema podacima od početka juna 2019. godine, Belorusija je dužna Rusiji 7,55 milijardi dolara, pa je zbog stalnog rasta dugovanja Moskva prvi put odbila da refinansira tekući deo duga Belorusiji. Rukovodstvo u Minsku moralo je da traži kredit od Kine, ali ne treba sumnjati da će se Minsk i Moskva dogovoriti oko rešenja.

Glavna glavobolja ruskih finansijera je što Ukrajina odbija da vrati kredit od 3,7 milijardi dolara koji je svojevremeno uzeo Kijev dok je bio na vlasti Viktor Janukovič. Još u decembru 2015. nove vlasti u Ukrajini su kazale da ne priznaju taj dug, pa je Rusija morala da preda tužbu britanskom sudu, a spor još traje.

Treći dužnik Rusije je Venecuela i kredit od 3,15 milijardi dolara bi trebalo da bude ugašen do 2027. godine. Venecuela je kupila 2011. godine od Rusije oružje na kredit i planirala da razvijajući naftni biznis lako vrati novac Moskvi. Međutim, zakomplikovala se situacija zbog stanja u zemlji, jer im je Vašington na razne načine otežao život sankcijama. Kredit Venecueli je tri puta restrukturiran, a poslednji put u novembru 2017. godine.

Jedan deo dugova Rusiji nastao je zbog osvajanja novih tržišta, pa su zbog gradnje atomskih centrala u Mađarskoj i Bangladešu oni postali dužnici Moskvi. Lani je Putin obećao Egiptu kredit od 25 milijardi dolara, jer će se i tamo graditi atomska centrala.

SRBIJA 13. DUŽNIK

NA rang-listi dužnika Rusiji Srbija se nalazi na 13 mestu. Radi se o dugu koji je Srbija uzela za remont železnica i on sada iznosi 700 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

posmatrac iz daleka

23.08.2019. 07:55

Ne znam zato se mi u ovom kontekst pominjemo. Nama ta suma NIJE oprostena, vec placamo REDOVNO nase obaveze prema Rusiji !!!

Ha Ha Ha

23.08.2019. 12:47

velike sile se nadmeću u oružju preko leđa malih! O glupi dvonožni stvorovi!