Makron dao 30 dana Džonsonu

G. ČVOROVIĆ

petak, 23. 08. 2019. u 15:15

Макрон дао 30 дана Џонсону

Emanuel Makron i Boris Džonson AP Photo

Britanski premijer u prvoj poseti Jelisejskoj palati u Francuskoj

BRITANSKI premijer Boris Džonson naišao je u četvrtak u Jelisejskoj palati na istu onu odlučnost iskazanu dan ranije kod nemačke kancelarke Angele Merkel u vezi sa rešenjem za "bregzit". I Makron, kao i Merkelova, veruju da je sporazum i dalje moguć, ali ne žele da odstupe ni za jotu od već dogovorenih principa. Makron je, čak, i tvrđi. S druge strane, Džonson preti da će 31. oktobra njegova zemlja izaći iz EU, po bilo koju cenu.

PROČITAJTE JOŠ - Makron Britancima: Plan za Bregzit je potreban odmah

Makron je rekao da veruje da kolektivno i sa željom da se gradi može da se nađe "nešto pametno za 30 dana, ako postoji dobra volja sa obe strane". Istakao je da želi da veruje da takva volja postoji.

PROČITAJTE JOŠ - Makron pozvao Džonsona u Pariz, razgovaraće o Bregzitu

Francuski predsednik primio je Džonsona na radnom ručku, što je prvi zvanični sastanak dvojice lidera. Makron je dao ton ovom susretu izjavom da od Džonsona očekuje pojašnjenje oko njegovog stava o "bregzitu".

Osnovni kamen spoticanja je granica između dve Irske, koja bi, prema dogovorenom sporazumu, trebalo da bude "meka", da se ne bi stvarale dodatne tenzije koje su u prošlosti imale značajne posledice. Zagovornici tvrdog "bregzita", poput Džonsona, međutim, smatraju da "bekstop", odnosno granični prelazi u sklopu jedinstvene carinske unije u tranzicionom periodu, između Republike Irske i Severne Irske, a samim tim između Velike Britanije i EU, ometaju nezavisnu komercijalnu politiku Ujedinjenog Kraljevstva.

Ukoliko svi ostanu na svojim pozicijama, haotičan razlaz je neminovan. Zbog toga je u Jeliseju bilo reči i o ovoj opciji. Zato je Makron, dočekujući Džonsona, poručio Britancima da sami određuju svoju sudbinu, uz isticanje da budućnost Velike Britanije može da bude samo u Evropi.

Čvrste pozicije čine da izlazak bez dogovora uskoro postane realnost. Time bi se ušlo u nepoznate vode, a ovakav potez svima bi mogao da nanese veliku štetu.

KONGRESMENI

GRUPA američkih kongresmena u pismu Džonsonu upozorava da će bilo kakav trgovinski sporazum sa SAD biti "krajnje neverovatan" ako oslabi istorijski sporazum iz Belfasta, čiji je Amerika garant. Zabrinuti su zbog potencijalne "tvrde" granice između Severne Irske i Republike Irske.

MERKELOVA: NE TREBA DUGO

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel poručila je da nije postavila rok od mesec dana Britaniji da pronađe rešenje za "bekstop": - Rekla sam da ono što neko uradi za dve ili tri godine može da se uradi za 30 dana. Bolje rečeno, neko bi mogao to da obavi i do 31. oktobra - poručila je Merkelova.

DIGAO NOGU NA STO TOKOM RAZGOVORA

OD stupanja na dužnost britanskom premijeru Borisu Džonsonu trebalo je mesec dana da ode na prvo putovanje u inostranstvo, ali se zato vrlo brzo raskomotio u rezidenciji francuskog predsednika Emanuela Makrona, gde je u jednom trenutku podigao nogu i stavio je na nameštaj, javlja Rojters. Džonson je snimljen kako, u šali, nakratko podiže nogu i prislanja stopalo na stočić u Jelisejskoj palati, posle čega je mahao fotografima u sobi, dok je Makron, posmatrajući to, delovao kao da se zabavlja, prenosi agencija. (Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije